Płomykówka – coraz częstszy gość w naszych domach

Niedziela 16.04.2017Jerzy Wysokiński
Płomykówka zwyczajna (Tyto alba), fot. Bill Bouton (San Luis Obispo, CA, USA)/ Wiklipedia CC Płomykówka zwyczajna (Tyto alba), fot. Bill Bouton (San Luis Obispo, CA, USA)/ Wiklipedia CC

Płomykówka zwyczajna (Tyto alba)  zamieszkuje ogromny obszar ciągnący się od Europy, przez Azję południową, Afrykę, Australię oraz obie Ameryki – od północy USA (w Kanadzie nie występuje) po Brazylię. W Europie zasiedla głównie zachodnią część kontynentu. Można ją spotkać w całej Polsce, za wyjątkiem wysokich gór. Niestety w  niektórych rejonach kraju płomykówka to rzadkość. A wszystko to, z winy człowieka....


Początkowo płomykówka upodobała sobie rejony skaliste, ale obecnie w Europie ptaki te zaczęły wkradać się do miast i osiedli, które sąsiadują z polami i łąkami, będącymi ich terenami łowieckimi. Dlatego płomykówkę można coraz częściej spotkać m. in. w kościelnych wieżach, opuszczonych budynkach czy w otworach bloków mieszkalnych, a coraz rzadziej w zwykłych dziuplach.

Gniazda płomykówki można także spotkać w gołębnikach. W takich przypadkach gołębie początkowo bardzo się niepokoją, ale wkrótce przyzwyczajają się do obecności sów. Wprawdzie sowy mogą zjadać młode pisklęta gospodarzy, ale zdarza się to bardzo rzadko.

Płomykówka prowadzi w zasadzie osiadły tryb życia i nie prowadzi sezonowych wędrówek. Jedynie młode osobniki odbywają niewielkie wędrówki, w poszukiwaniu nowych terenów do zasiedlenia.

Jak wygląda płomykówka? Jeżeli chodzi o wielkość, to można ją porównać do gołębia – ma 33-35 cm długości. Samica jest większa od samca. Jej stosunkowo duża głowa i szerokie skrzydła (pojedyncze skrzydło mierzy 28-30 cm, a oba osiągają rozpiętość 80-95 cm) sprawiają wrażenie większych niż są istotnie. Oczy mają barwę czarną. Najbardziej charakterystycznym elementem wyglądu jest „szlara” w kształcie serca, którą tworzą pióra w części twarzowej. Jest ona biała, niekiedy z żółtymi lub pomarańczowymi plamkami. Spód ciała ma barwę gliniastożółtą, a grzbiet niebieskawo-szaro-rudy. Ptak ma stosunkowo długie nogi. Palce ich są pokryte szczecinkami. Ptaki nigdy nie latają w ciągu dnia, chyba że wyjątkowo w czasie karmienia piskląt. Nie opuszczają kryjówek również podczas pogody deszczowej i wietrznej, co spowodowane jest ich  delikatnym upierzeniem. Zajmowane lokum opuszczają zwykle po zachodzie słońca. Głos płomykówki brzmi, jak chrapliwe „chrrii”. Żywi się najczęściej drobnymi ssakami.Często zdobyczą jest nornik zwyczajny, mysz domowa i ryjówka aksamitna.Nadto zjada drobne ptaki (najczęściej wróble), płazy oraz nietoperze. Skład pokarmu sów można łatwo zbadać, analizując ich wypluwki,  zawierające niestrawione części ofiar.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl

Zobacz także

Sowy ochronią polaSowy ochronią pola
Pasaż zakupowy