Grzyby trufle - właściwości i wartości odżywcze. Rodzaje trufli

Środa 11.10.2017
Fot. dreamstime Czarna trufla, fot. dreamstime

Trufle – mimo swojego niepozornego wręcz odpychającego wyglądu, są cennym, luksusowym towarem, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach świata. Jak smakują trufle? Dlaczego trufle są tak poszukiwanym specjałem?



Trufle mają podziemne owocniki, które posiadają postać bulwy pokrytej grubymi brodawkami. Rosną pod ziemią, co jest wynikiem adaptacji do warunków środowiskowych, bowiem lepiej znoszą suszę.

Grzyby te występują w różnych odmianach, m.in. jako trufle białe, szaro-białe, letnie, zimowe, czarne, czarne gładkie. Trufle są domeną Morza Śródziemnomorskiego, głównie Francji, Włoch i Hiszpanii. W Polsce trufle występują na niewielu stanowiskach. Warto wspomnieć, że w naszym kraju trufle są pod ochroną i nie wolno ich zbierać.

Trufle doceniane były już 3600 lat temu. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego o truflach przypomniano sobie dopiero w średniowieczu, gdzie kojarzone były z diabelską mocą. Ponownie do łask wróciły w renesansie, kiedy do Europy zawitała moda na wszystko co egzotyczne.

Przekrój przez truflę czterozarodnikową. By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy