Zwierzę w domu, to mniej mięsa w diecie

Wtorek 23.01.2018
Fot. Ursula Le Guin Photography [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Ursula Le Guin Photography [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Osoby, które w dzieciństwie miały kontakt ze zwierzętami, w życiu dorosłym częściej unikają spożywania mięsa – wynika z  badań opublikowanych na łamach czasopisma „Appetite”.

Naukowcy, studiując psychologię spożycia mięsa, z reguły koncentrują się na dorosłym życiu, ignorując wcześniejsze doświadczenia ze zwierzętami domowymi. Badacze z Bellarmine University postanowili zintegrować te dwa obszary, badając relacje między posiadaniem zwierząt w dzieciństwie, a uzasadnieniem rezygnacji z mięsa w diecie w dorosłym życiu.

W eksperymencie, w którym wzięło udział 273 osób, naukowcy koncentrowali się na tym, ile mięsa spożywali uczestnicy badania i czy mieli oni w dzieciństwie zwierzęta. Dodatkowo osoby uczestniczące w eksperymencie musiały opisać, jak wyglądały ich relacje z pupilami. Naukowcy zmierzyli także poziom empatii ankietowanych, pytając ich czy zgadzają się ze stwierdzeniami typu: „Widok cierpiącego zwierzęcia smuci mnie” lub „Ludzie okazują za dużo empatii i uczuć w stosunku do zwierząt”. I co się okazało?

Uczestnicy badania, którzy w dzieciństwie mieli zwierzęta, byli mniej skłonni do jedzenia mięsa i częściej stawali się wegetarianami w życiu dorosłym. – czytamy w publikacji. „Ludzie, którzy wykazują więcej współczucia dla zwierząt, rzadziej sięgają po mięso. Opieka nad zwierzętami rozwija empatię u dzieci, co ma duży wpływ na emocje i uczucia w życiu dorosłym.” – mówi główny autor badania Hank Rothgerber.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy