Jakie garnki są najzdrowsze i najlepsze do gotowania? Porady i opinie.

Fot. sxc.hu Fot. sxc.hu

Co zrobić, by potrawy, które pojawiają się na naszym stole były nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Odpowiednie naczynia to połowa kulinarnego sukcesu, bo wiele zależy od tego w czym gotujemy. Zatem jakich garnków i patelni należy używać? Poniżej prezentujemy kilka rad dotyczących wyboru odpowiedniego naczynia kuchennego.



Miedziane, żeliwne, stalowe, emaliowane, aluminiowe − wybór odpowiedniego garnka czy patelni dostarcza wielu wątpliwości. Często też przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości naczynie tym większa gwarancja, że przygotowany w nim posiłek będzie zdrowy.

Co z tym poli(tetrafluoroetylenem)?

Naczynia kuchenne pokryte warstwą poli(tetrafluoroetylenu) umożliwiają gotowanie bez obawy przypalenia potrawy. Jednak uczeni alarmują, że polimery zawierające fluor po podgrzaniu do 360-500 stopni Celsjusza uwalniają do środowiska trudno rozkładające się substancje – głównie kwas trifluorooctowy, czyli TFA. Wprawdzie kwas wydaje się nieszkodliwy dla ludzi, ale niekorzystnie wpływa na rośliny i może pozostawać w środowisku przez dziesiątki lat.

Garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe – najpopularniejsze na rynku. Ich największą wadą jest to, że trudno je utrzymać w czystości i nie nadają się do wszystkiego – nie można w nich gotować potraw kwaśnych (kapuśniak, bigos), bo w wyniku kontaktu naczynia z potrawą, do jedzenia może przedostawać się glin. Naukowcy podejrzewają, że pierwiastek ten ma związek z chorobami neurologicznymi, dlatego nie polecają aluminiowych naczyń do codziennego stosowania.

Fot. Chris Price Pricey [CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy