Jak zapobiec pleśni w kuchni?

pixabay.com pixabay.com

Pleśń w mieszkaniu to nie tylko problem natury estetycznej, lecz także poważne zagrożenie dla zdrowia domowników. Szczególnie podatna na jej powstawanie jest kuchnia. W jaki sposób możemy naturalnymi sposobami zapobiec rozwojowi saprofitycznych grzybów w rurach, na zlewozmywaku, w szafkach lub w urządzeniach kuchennych?



W profilaktyce przeciwpleśniowej niezwykle ważna jest systematyczność i konsekwencja. Regularne sprawdzanie szczelności rur, poprawnego działania armatury, zlewu, odpływu czy zmywarki uchroni nas przed namnażaniem się grzyba w podatnych na wilgoć szczelinach i pęknięciach. Szczególnie ważne jest dbanie o higienę w obrębie szafek kuchennych i okolic kosza na śmieci, które, ze względu na ograniczony dostęp powietrza, są podatne na powstawanie pleśni. Rozwojowi grzyba sprzyja również wytwarzająca się podczas gotowania para wodna. Z tego powodu powinniśmy w trakcie przygotowywania posiłków używać pokrywek, otwierać okno i włączać okap kuchenny.
Sprzątanie resztek żywności i usuwanie nadmiaru wilgoci.

Aby dbać o prawidłową higienę naszej kuchni, należy regularnie usuwać z blatów i półek rozsypane resztki jedzenia, które stanowią pożywkę dla grzybów i drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym celu wystarczy przetrzeć problematyczne powierzchnie na mokro, po czym dokładnie wytrzeć nadmiar wody i wszystko wysuszyć. W profilaktyce przeciwpleśniowej pomoże nam także systematyczne zmywanie naczyń, które sprawi, że resztki żywności nie będą zalegały w kuchni. Warto również kilka razy dziennie przecierać stół i robocze powierzchnie mokrą ściereczką nasączoną środkiem czyszczącym. Po tym zabiegu nie wolno zapominać o osuszaniu nadmiaru wilgoci. Lodówkę, półki i inne miejsca służące do przechowywania jedzenia z łatwością wyczyścimy octem, który, poza tym, że przeciwdziała powstawaniu pleśni, to jeszcze niszczy bakterie.

Jak chronić pieczywo?


Szczególnej higieny wymagają również pojemniki służące do przechowywania pieczywa. Aby zapobiec namnażaniu się pleśni, należy je regularnie opróżniać i myć wodnym roztworem octu minimum raz na tydzień. Chleb dodatkowo powinniśmy wyjmować z foliowych opakowań i przekładać do płóciennych woreczków.

Odpowiednie przechowywanie jedzenia


Musimy pamiętać, że długie magazynowanie żywności drastycznie zwiększa ryzyko tworzenia się pleśni. Z tego powodu powinniśmy produkty spożywcze przechowywać w przewiewnym, chłodnym i suchym miejscu, a także za każdym razem sprawdzać ich termin przydatności do spożycia. Pamiętajmy, że najbardziej narażone na pleśń są zioła i przyprawy oraz owoce i warzywa, zwłaszcza o naruszonej ciągłości skórki. Powinniśmy także mieć na uwadze, że żywność z otwartego opakowania należy spożyć w ciągu maksymalnie 3 dni. Jeśli natomiast zauważymy jakiekolwiek ślady pleśni, powinniśmy szybko wyrzucić produkt, by zapobiec rozprzestrzenianiu się grzyba.

Kosz musi być czysty


Wbrew pozorom, kosza na odpadki nie powinno się opróżniać 2 razy na tydzień, lecz -codziennie. Dodatkowo, niezbędne jest mycie kubełka wraz z pokrywą mieszanką płynu do mycia naczyń z wodą i 2 łyżkami octu. Po zabiegu czyszczenia należy dokładnie osuszyć powierzchnię kosza, a na jego dnie położyć stos starych gazet, który będzie na bieżąco wchłaniał nadmiar wilgoci i nieprzyjemne zapachy.

Dom wolny od pleśni


Opisaną profilaktykę dodatkowo wspomoże regularne wietrzenie kuchni i dokładne sprzątanie roboczych powierzchni po każdym gotowaniu i zmywaniu naczyń. Systematyczne przestrzeganie wymienionych zasad sprawi, że nasza kuchnia będzie miejscem wolnym od pleśni, a tym samym - w pełni bezpiecznym dla zdrowia naszego i rodziny.
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.mama-dobra-rada.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy