Popiół z kominka może być świetnym nawozem

Fot. Tim Pierce[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Tim Pierce[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Traktowany jest jako odpad, dlatego najczęściej ląduje w śmietniku. A szkoda, bo popiół z kominka może być wartościowym nawozem, tylko trzeba go umiejętnie stosować.



Podczas użytkowania kominka, grilla czy w wyniku rozpalania ogniska dostajemy produkt uboczny w postaci popiołu drzewnego. Okazuje się, że ten odpad może być znakomitym nawozem. Dlaczego?

Pozostałości po spaleniu drewna zawierają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, magnez, krzem, oraz gamę mikroelementów, pochodzących z drewna. Brakuje w nich azotu, który podczas spalanie uwalniany jest do atmosfery. Przy czym popiół z drzew iglastych posiada mniej składników niż popiół z drzew liściastych.

Dlaczego warto stosować popiół drzewny? Ma rozdrobnioną strukturę, więc rośliny nie mają problemu, by pobrać składniki mineralne. Działa powoli i w przeciwieństwie do pozostałych nawozów mineralnych ma w miarę zrównoważony skład. Odczyn popiołu waha się w granicach pH 11-13, więc doskonale odkwasza glebę. Ze względu na swój naturalny skład popiół drzewny można stosować w ekoogrodnictwie.

Uwaga – chodzi o popiół, pochodzący ze spalania niemalowanego, niekonserwowanego drewna. Popiół z węgla lub popiół ze spalania drewna z dodatkiem tektury, zadrukowanego papieru, tkanin i plastików nie nadaje się na nawóz.

Które rośliny lubią kompost z popiołem?

Popiołem można nawozić trawniki i rośliny kwitnące (dereń, jaśminowiec, ligustr pospolity, głóg), które potrzebują spore ilości potasu. Potas lubią także rośliny warzywne, takie jak ogórki, pomidory, kalafior i kapusta. Z racji tego, iż popiół ma właściwości alkalizujące nie należy go stosować przy roślinach lubiących kwaśne środowisko – chodzi o różaneczniki, azalie, kalmie, pierisy, enkianty, kiścienie, wrzosy, wrzośce, żurawina, borówka amerykańska.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy