Zobacz także
Bezkaloryczny słodzik dla diabetyków
Bezkaloryczny słodzik dobry dla diabetyków
Zespołowi prof. Waldemara Rymowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udało się otrzymać mutanty drożdży o unikalnych właściwościach technologicznych. Drożdże te, nazwane ...
Witaminy albo ćwiczenia
Ćwiczenia lepsze od witamin
Zażywanie witamin o działaniu przeciwutleniaczy, takich jak C i E może osłabiać korzystne efekty ćwiczeń fizycznych - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Proceedings of the National ...
Już pięć minut na łonie przyrody poprawia samopoczucie
Na dobre samopoczucie – przyroda
Ile czasu należy przebywać wśród zieleni, by jak najwięcej skorzystało na tym nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne? Wystarczy już pięć minut – twierdzą autorzy publikacji w amerykańskim ...
Młoda moda, ekologiczna moda!
Młoda moda, ekologiczna moda!
21 kwietnia, na Zamku Królewskim w Warszawie odbył się Pokaz Dyplomowy Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru. 28 absolwentów MSKPU zaprezentowało swoje kolekcje, które ...
Świat roślin inspiracją w tworzeniu kosmetyków
Świat roślin dla urody
Większość Polek skarży się na suchą skórę. Przyczyny mogą być różne – od czynników atmosferycznych i źle zbilansowanej diety po stres i zanieczyszczenia środowiska. Wszystko to powoduje, że co ...
Unijne pieniądze na owoce w polskich szkołach
Więcej owoców w polskich szkołach
9,2 mln euro przypadnie w tym roku Polsce na program „Owoce w szkole” – ogłosiła Komisja Europejska, która podjęła ostateczną decyzję o podziale unijnych środków na ten cel w roku szkolnym 2010/11.
Ogrodowe rośliny w Twoich kosmetykach
Kosmetyka z miłości do roślin
Czy można połączyć kosmetykę i miłość do przyrody w jedno? Tak, o czym świadczy przykład ogrodu botanicznego w La Gacilly we Francji. Uprawianych jest tam wiele gatunków roślin z całego świata, z ...
Intensywne maszerowanie zmniejsza ryzyko udaru –  ale tylko u kobiet
Spacer uchroni kobiety przed udarem
Regularne zażywanie spacerów, najlepiej w intensywnym tempie, zmniejsza ryzyko udaru – ale tylko u pań. Tak wynika z badań przeprowadzonych w ramach Women's Health Study (czyli Badania Zdrowia ...
Warzywa i owoce kontra rak
Dieta a ryzyko zachorowania na raka
Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National ...
„Junk food” uzależnia jak narkotyk
Jedzenie, które uzależnia jak narkotyk
Od wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze taniej żywności tzw. „junk food”, można się uzależnić tak samo, jak od nikotyny i kokainy – twierdzą naukowcy, których ustalenia ...