Cola nitida - właściwości, działanie i odchudzanie

By Michael Hermann (by email) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons By Michael Hermann (by email) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Kto by przypuszczał, że znajdująca się w składzie Coca-Coli cola nitida, odpowiednio stosowana, może mieć działanie odchudzające? Gorzkie orzeszki tropikalnej koli błyszczącej stanowią jeden ze skuteczniejszych preparatów redukujących masę ciała za sprawą przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Ze względu na zawartość kofeiny są one także silnym środkiem pobudzającym, który dodatkowo wspiera pracę mózgu. Jakie jeszcze właściwości kryją w sobie gwiazdkowate owoce cola nitida?

Kola błyszcząca (Cola nitida) stanowi gatunek rośliny z rodziny ślazowatych. Dziko rośnie w rejonach Liberii i Wybrzeża Kości Słoniowej. Uprawia się go także w wielu krajach Afryki Zachodniej. Kola najlepiej rozwija się w tropikalnym klimacie, a jej naturalnym środowiskiem są wilgotne lasy deszczowe.

Cola nitida - orzechy w kształcie gwiazdek

Ta afrykańska roślina jest wiecznie zielonym drzewem jednopiennym, które może osiągać do 15 metrów wysokości. Jej ciemnozielone liście są skórzaste, zaś ozdobne kwiaty mają kolor bladożółty z purpurowymi przebarwieniami. Nasiona i owoce koli błyszczącej określa się mianem orzeszków cola. Same owoce mają charakterystyczny gwiazdkowaty kształt i rozpadają się zwykle na 4 lub 5 mniejszych owocków mieszkowatych. Wyschnięte orzechy koli przybierają kolor czerwonobrązowy. Ich nasiona są bogate w kofeinę i stanowią naturalny termogenik przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej. Z racji na swoje działanie, roślina ta zdobywa coraz większą popularność jako składnik suplementów wspomagających diety redukcyjne.


Nasiona Cola nitida. By Bob Walker (uploaded by en:User:Paphrag) [Attribution], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy