Dieta antynowotworowa ‒ efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie antynowotworowej

fot. dreamstime fot. dreamstime

Dietę antynowotworową może, a w zasadzie powinien, stosować każdy. Jest to dieta profilaktyczna, która chroni nie tylko przed rakiem, ale przed chorobami w ogóle.



Proces powstawania nowotworu jest skomplikowany, długi i złożony. Decydują o nim nie tylko czynniki wewnętrzne (np. geny), ale i zewnętrzne – prowadzony styl życia, aktywność fizyczna, jakość wdychanego powietrza czy dieta, a więc elementy, które w dużej mierze możemy kontrolować. Dieta ma zasadniczy wpływ na potencjalny rozwój komórek rakowych. Rzucenie palenia, ograniczenie alkoholu oraz wyeliminowanie z jadłospisu produktów kancerogennych mogą mieć decydujące znaczenie w profilaktyce raka.

Produkty kancerogenne

Żywność kancerogenna zawiera substancje sprzyjające namnażaniu się wolnych rodników oraz wprowadza do organizmu substancje rakotwórcze i mutagenne, takie jak: nitrozoaminy, mykotoksyny, węglowodory oraz aminy aromatyczne, metale ciężkie czy nasycone kwasy tłuszczowe. Niektóre z nich są charakterystyczne dla danej grupy produktów, inne wytwarzają się w poszczególnych procesach obróbki, przetwarzania i przechowywania. Na podstawie ich zawartości do produktów kancerogennych zaliczymy:
  • mięso, szczególnie mięso czerwone i jego przetwory;
  • produkty smażone i wędzone;
  • ryby poławiane ze skażonych wód;
  • alkohol;
  • wysoko przetworzone węglowodany (chipsy i inne solone przekąski);
  • słodkie napoje – nie tylko gazowane, ale też soki z długim terminem przydatności do spożycia;
  • sól;
  • nadmiar białka zwierzęcego.

Wyjątek stanowi tutaj czerwone wino obfitujące w silny antyoksydant – resweratrol. Szkodliwość potraw obniża też smażenie ich na tłuszczu roślinnym o wysokim punkcie dymienia (masło ghee, olej kokosowy).
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy