Jak zrobić domowe soki?- poznaj ciekawe przepisy

deox sokowy fot. pixabay

Świeże soki to bardzo smaczny i wygodny sposób na spożycie codziennej porcji witamin, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych. Nigdzie nie znajdziemy ich tyle, co w surowych warzywach i owocach. Sprzyjają zachowaniu zdrowia i zgrabnej sylwetki, zapobiegają poważnym chorobom, a przy okazji gwarantują w zasadzie nieograniczoną liczbę kompozycji smakowych!

Księgę soków dr Michaela Murraya można by śmiało nazwać Biblią soków. Autor dokładnie i przystępnie wyjaśnia uzdrawiająco-rewitalizujące korzyści płynące z wyciskania warzyw i owoców (sięga do źródeł i badań), szczegółowo omawia korzyści płynące ze spożywania kilkudziesięciu warzyw i owoców, poświęca uwagę wszystkim składnikom odżywczym, których dostarczają, prezentuje właściwości lecznicze, a także zasady sokowych postów. Na koniec zostawia prawdziwą gratkę dla fanów zieleniny – 70 przepisów na świeżo wyciśnięte soki we wszystkich kolorach tęczy (nawet z brukselką i ziemniakami).
Dla tych, którzy pragną zacząć pić świeże soki, bo lubią, takich, którzy czują się zmęczeni, pozbawieni energii i radości lub się odchudzają, a także dla tych, którzy poważnie chorzy – pozycja obowiązkowa.
Warzywa i owoce a zdrowie
Jakość życia zależy przede wszystkim od wartości podtrzymujących je pokarmów. Najpewniejszą drogą do zdrowia i energii oraz mocnych kości i pięknej cery jest dieta wzbogacona wieloma naturalnymi pokarmami, takimi jak ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa –  autor jest zwolennikiem diety w 60% składającej się z surowych warzyw i owoców z ograniczoną ilością mięsa i nabiału. – Na drodze do zdrowia szczególne znaczenie mają soki z owoców i warzyw. Świeże dostarczają nam białek, węglowodanów, podstawowych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych w każdej spożywanej ich porcji.

Moc leczniczych właściwości świeżych warzyw i owoców jest  bezcenna. Pomagają w walce z nowotworami, obniżają ciśnienie krwi, przynoszą ulgę stawom, leczą kamienie nerkowe i wrzody, odkwaszają organizm, spowalniają procesy starzenia się, regulują przemianę materii i niwelują nadmierne łaknienie, a przy tym są przepyszne. Najzdrowsze są te ciemnozielone.

ksiega soków
Które warzywa będą sprzyjały w odchudzaniu? Jak oczyścić organizm na wiosnę? Jak wzmocnić odporność?
Za każdym razem odpowiedź brzmi: SOK
Dlaczego soki? Możemy przecież jeść całe owoce i warzywa, zapewniając sobie odpowiednie ilości błonnika”. Odpowiedź brzmi: Oczywiście, ale sok daje nam więcej w krótszym czasie. Przerabianie owoców i warzyw na soki nie pozbawia ich całkiem błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego, który obniża poziomy cholesterolu. Pomyślmy: błonnik to składnik pokarmów roślinnych, którego nie trawimy; to prawda, że potrzebujemy go dla prawidłowego funkcjonowania jelit, ale sok zawiera cenne składniki odżywcze. Organizm musi przerobić każde pożywienie w formę płynną, bo tylko w ten sposób może wchłaniać zawarte w nim substancje, dlatego spożywając soki, oszczędzamy energię, czego efektem jest odczuwalny wzrost jej ogólnego poziomu. Soki ułatwiają też trawienie, umożliwiając wchłanianie wysokiej jakości składników odżywczych.


Przykładowe przepisy:

 CIOS POTASOWY

(Potassium Punch)
Gęsty i wyborny w smaku sok zawierający nie tylko potas, lecz także witaminę C. Dobry sposób na rozpoczęcie dnia.
1 brzoskwinia, wydrylowana i pokrojona
2 pomarańcze, obrane
½ papai, wydrylowanej i pokrojonej
1 banan, obrany

Przerabiamy kolejno: brzoskwinię, jedną z pomarańczy, papaję i drugą pomarańczę. Wlewamy sok do blendera, dodajemy banan i miksujemy.

KOKTAJL BUDOWNICZEGO KOŚCI (NWD)
(Bone Builder’s Cocktail)
Ta kompozycja dostarcza głównych składników odżywczych potrzebnych do budowy kości, takich jak: wapń, bor, magnez, inne minerały oraz witamina Jest to napój wręcz przepełniony cennymi substancjami odżywczymi; zawiera bardzo duże ich ilości w stosunku do wartości kalorycznej.
3 lub 4 liście jarmużu
garść naci pietruszki
2 marchwie
1 ogórek, przekrojony wzdłuż na pół
1 czerwona lub zielona papryka

Zbieramy w dłoni liście jarmużu i naci pietruszki, wkładamy je do sokownika, a następnie popychamy marchwią i ogórkiem. Na końcu przerabiamy paprykę i pozostałą marchew.
KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY (NWD)
(Cleansing Cocktail)
Kompozycja ta pasuje dobrze do postu sokowego, obfituje bowiem w składniki odżywcze i wspiera detoksykację. Jeśli nie mamy liścieni pszenicy, możemy zamist nich użyć naci pietruszki. Liścienie pszenicy (ang. wheatgrass) są bardzo bogate w chlorofil i przeciwutleniacze; poszukajmy ich w sklepach ze zdrową żywnością, jeśli dotąd ich nie używaliśmy. To bardzo cenny i zdrowy dodatek do soków.
½ filiżanki liścieni pszenicy lub naci pietruszki
3 marchwie
1 jabłko, pokrojone w kliny
2 łodygi selera naciowego
1 burak z liśćmi

Zbieramy w dłoni pęczek liścieni pszenicy i wprowadzamy do sokownika, popychając marchwią. Pozostałe składniki

NAPÓJ Z ZIELENI (NWD)
(Go Green Drink)
Hasło przewodnie tego soku brzmi: „Wnętrze zielone to wnętrze oczyszczone”. Myślę, że jest w tym dużo racji. Jest to, być może, jedna z najzdrowszych kompozycji sokowych.
garść naci pietruszki lub liścieni pszenicy
1 jabłko Granny Smith, pokrojone w kliny
2 liście jarmużu, garść liści szpinaku
4 łodygi selera naciowego

Przerabiamy kolejno: nać pietruszki, jabłko, jarmuż, szpinak i seler.

NEKTAR Z MANGO I MORELI
(Apricot-Mango Ambrosia)
Ten zabawny napój ma wiele wartości odżywczych. Morele i mango są doskonałymi źródłami beta-karotenu, a pomarańcze słyną z wysokiej zawartości witaminy C i flawonoidów.
4 morele, wydrylowane i przepołowione
1 owoc mango, wydrylowany i pokrojony w plasterki
1 pomarańcza, obrana

Przerabiamy kolejno: morele, mango i pomarańcze. Mieszamy soki dla połączenia smaków. Powstały płyn może być dość gęsty.

NIEKTÓRZY LUBIĄ OSTRE SMAKI (NWD)
(Some Like It Hot)
Tę kompozycję polubią na pewno amatorzy ostrych smaków. Połączenie pieprzu z rzodkiewką, delikatnie mówiąc, stawia na nogi.
½ dużej rzodkwi japońskiej, pokrojonej wzdłuż na kawałki, lub 4 rzodkiewki z liśćmi
2 pomidory, pokrojone w ćwiartki
1 zielona papryka, pokrojona w ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki
4 łodygi selera naciowego
pieprz

Przerabiamy składniki w dowolnej kolejności.

OBFITOŚĆ ENZYMÓW
(Enzymes Galore)
Oto przepełniona enzymami kompozycja doskonała na początek dnia. Sokowe superśniadanie.
2 owoce kiwi, obrane
1 pomarańcza, obrana
½ papai, wydrylowanej i pokrojonej
¼ ananasa ze skórą, pokrojonego

Przerabiamy kolejno: owoce kiwi, pomarańcze, papaje i ananasa.

POMALUJ MNIE NA RÓŻOWO (NWD)
(Color Me Pink)
Oto wspaniała kompozycja „na dzień dobry”, szczególnie dla osób będących na diecie. Jest niskokaloryczna, ale jej naturalne cukry owocowe łagodzą apetyt. Obfituje też we flawonoidy. Obierając grejpfruta, starajmy się zostawiać jak najwięcej albido (białej substancji pod skórą), ponieważ tam jest ich najwięcej.
1 filiżanka malin
1 duży grejpfrut różowy, obrany

Najpierw przerabiamy maliny, a potem grejpfruta.

POMALUJ MNIE NA CZERWONO (NWD)
(Color Me Red)
Ten przepis, będący wariantem poprzedniego, pozwala urozmaicić program odchudzania. Zamiast malin pojawiają się w nim buraki. Smakuje wybornie, proszę mi wierzyć. W tej kompozycji nie używamy liści buraczanych, ale warto je zachować i dołączyć do innych soków.
2 średnie lub duże buraki
1 duży grejpfrut różowy, obrany

Przerabiamy najpierw buraki, a potem grejpfruta.

 
O autorze:
 Michael T. Murray –  jeden z najbardziej znanych i szanowanych ekspertów w dziedzinie zdrowego żywienia w Stanach Zjednoczonych.

Wydawnictwo: Vivante
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy