Cynamon przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie cynamonu

Fot. Steenbergs [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Cynamon jest nie tylko smaczny i pięknie pachnie, ale ma też wyjątkowe właściwości lecznicze. Zarówno starożytni Chińczycy, jak i Egipcjanie znali cynamon i wykorzystywali go na wiele sposobów. Przyprawa ta bywała towarem droższym, niż złoto. I dzisiaj możemy wykorzystywać cynamon, bo to o nim mowa, na wiele sposobów, nie tylko w kuchni.


Cynamonowiec obejmuje około 250 gatunków drzew i dużych krzewów, uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najbardziej znani przedstawiciele tej rodziny, to cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz kasja (Cinnamomum cassia). To właśnie z wysuszonej kory cynamonowca otrzymuje się jedną z najbardziej znanych przypraw.

Ale cynamon to nie tylko przyprawa. Cynamon bardzo wcześnie stał się surowcem leczniczym. Kora cynamonowa doceniona została już w czasach starożytnych. Cynamon rekomendowano jako antidotum na silne trucizny, środek moczopędny, wiatropędny i korzystnie wpływający na układ krążenia.

Współcześnie doceniany jest głównie ze względu na smaki aromat. Ale ten niepozorny brązowy proszek dobrze działa na naszą psychikę, ale też na nasze ciało. Cynamon potrafi sprawić, że poczujemy się ciepło i bezpiecznie.




wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy