Kwas azelainowy - właściwości, działanie i zastosowanie. Jakie efekty daje kwas azelainowy?

Od czasu do czasu trądzik dokucza większości z nas. W pielęgn ację skóry warto wówczas włączyć kwas azelainowy. By sylviarita via Pixabay CC0. Od czasu do czasu trądzik dokucza większości z nas. W pielęgn ację skóry warto wówczas włączyć kwas azelainowy. By sylviarita via Pixabay CC0.
Trądzik to choroba zapalna, która uprzykrza się większości z nas, niezależnie od tego, ile lat mamy właśnie na karku. Dotyka niemal wszystkich pomiędzy 11. a 30. rokiem życia. Jednych bardziej, drugich mniej, ale każdy z równym zapałem chce się jej pozbyć. Trądzik to poza tym choroba podstępna. Dlatego chcąc ją pokonać musimy wybrać skutecznego pogromcę. W tej roli niezawodny jest kwas azelainowy.

Naskórek – twardy przeciwnik

Cały proces tworzenia się trądziku jest dosyć prosty. Na skutek zaburzeń hormonalnych dochodzi do przerostu gruczołów łojowych oraz łojotoku o nieprawidłowym składzie i przepływie sebum. To z kolei prowadzi do nieprawidłowego rogowacenia ujść gruczołów łojowych i  mieszków włosowych. Płaszcz lipidowy naskórka degeneruje się, co sprzyja działaniu bakterii z rodzaju Propionibacterium Acnes. Rozwój bakterii przyczynia się zaś do nadprodukcji wolnych kwasów tłuszczowych, które prowadzą do powstawania zaskórników. Pod wpływem wciąż pracujących bakterii, zaskórniki przechodzą w fazę zapalną i tworzą trądzik, którego ogniska ciągle rozprzestrzeniają się.

Od wieków leczenie trądziku przebiegało z udziałem kwasów, zwykle kwasu salicylowego. Obecnie mamy większy dostęp do substancji chemicznych o działaniu keratolitycznym (złuszczającym) i bakteriobójczym, które stanowią podstawę leczenia miejscowego. Jednym z nich jest kwas azelainowy, który niszczy bakterie Propionibacterium Acnes, a ponadto oczyszcza skórę z tworzących zaskórniki kwasów tłuszczowych. Co go wyróżnia? Po pierwsze jest to lek łagodny dla osób o cerze wrażliwej i borykających się z atopowym zapaleniem skóry, które zwykle nie mogą stosować terapii na bazie skutecznych, ale dość inwazyjnych retinoidów czy nadtlenku benzoilu. Po drugie, bakterie bytujące na skórze w przebiegu trądziku nie mogą uodpornić się na kwas azelainowy, co odróżnia go od stosowanych miejscowo antybiotyków. Ilekroć więc włączymy go do terapii ponownie, nie musimy obawiać się, że tym razem bakterie nie zareagują na jego działanie.

Kwas azelainowy – delikatny dla skóry, bezlitosny dla bakterii


Czysty kwas azelainowy to biały proszek o charakterystycznym zapachu, dobrze rozpuszczalny w gorącej wodzie, alkoholu i glikolach. Jest to kwas C9-dwukarboksylowy, który otrzymuje się z bakterii Pityrosporum ovale. W lekach i kosmetykach przeciwtrądzikowych stosuje się go od dawna jako jedyny składnik przeciwzapalny lub w połączeniu z dodatkowymi substancjami o podobnych właściwościach. Obecnie możemy nabyć również wyekstrahowany kwas azelainowy i samodzielnie wprowadzać go do dowolnych kosmetyków, nadając im właściwości przeciwzapalne oraz lecznicze.

Kwas azelainowy działa hamująco na wydzielanie łoju, tworzenie się zaskórników i ognisk zapalnych. Posiada więc właściwości, które eliminują trądzik na każdym etapie jego powstawania. Kwas ten hamuje ponadto proces melanogenezy (w wyniku którego powstaje opalenizna) oraz syntezy DNA melanocytów, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się w eliminowaniu blizn, przebarwień pozapalnych, ostudy czy plam soczewicowatych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy