Masło kakaowe właściwości, zastosowanie i rodzaje

fot. dreamstime fot. dreamstime

Obok kakao, masło kakaowe jest drugim ważnym surowcem pozyskiwanym z ziaren kakaowca. To produkt jadalny, ale jego zastosowanie nie kończy się na kulinariach. Jest wybawieniem dla wrażliwej i suchej skóry oraz zniszczonych włosów. Dlaczego jeszcze warto pokusić się o ten smakowity naturalny kosmetyk?



Skarby z drzewa kakaowca

Uprawę kakaowca zapoczątkowano w krajach Ameryki Południowej i Środkowej, bo to z tamtejszych wilgotnych lasów tropikalnych pochodzi to niewysokie drzewo. Współcześnie największy udział w rynku mają jednak surowce otrzymywane z upraw na terenie Afryki Zachodniej, głównie z Ghany czy Wybrzeża Kości Słoniowej. Tymczasem głównymi odbiorcami kakao i masła kakaowego są USA, Niemcy i Wielka Brytania.

Owoce kakaowca przypominają kształtem piłkę futbolową lub wyrośnięty kabaczek. Ich najcenniejszą częścią są oczywiście nasiona, z których produkuje się jeden z najpopularniejszych smakołyków na świecie – kakao. Ale to nie jedyna smakowita, odżywcza i pachnąca substancja wydobywana z owoców kakaowca. Z ziaren pozyskuje się również masło kakaowe, tłuszcz stanowiący około 50% ich masy. Zanim zostanie wytłoczony, nasiona poddaje się kolejno fermentacji, suszy, praży i mieli. W jednym owocu znajduje się ich kilkadziesiąt. Spoczywają w aromatycznej, gęstej, czerwonawej masie. Dojrzałe owoce, po zebraniu z drzew, rozcina się, pokonując grubą łupinę, a następnie wydobywa wszystkie ziarna i usypuje z nich kopiec. Tam fermentują przez kilka dni, ukryte pod liśćmi bananowca. Następnie zapoczątkowuje się kolejne etapy przetwórstwa nasion, które prowadzą do otrzymania dwóch cennych surowców – masła kakaowego oraz uwielbianego przez wszystkich kakao.

Masło kakaowe. By David Monniaux (Own work (Own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Moim zdaniem
Stosujesz masło kakaowe
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy