Olej jojoba właściwości i zastosowanie. Olej jojoba - jak stosować?

Jojoba (Simmondsia chinensis). Fot. Leslie Seaton [CC BY 2.0 ], Flickr.com Jojoba (Simmondsia chinensis). Fot. Leslie Seaton [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Olej jojoba to szczególny produkt spośród kosmetyków pochodzenia naturalnego. Różni się od innych olejów roślinnych swoim składem chemicznym, choć właściwości ma równie pożądane – odżywia, nawilża, ochrania i leczy. Poznaj jego charakterystykę i dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do pielęgnacji skóry, cery oraz włosów i paznokci.


Olej jojoba: pochodzenie i uprawa


O oleju jojoba słyszeliśmy na pewno nieraz, nawet jeśli nigdy nie interesowaliśmy się jego zakupem. Od lat to chyba najczęściej
Olej jojoba – przechowywanie
Choć jojoba opiera się niekorzystnemu działaniu czynników zewnętrznych, warto przechowywać olej w zacienionym i suchym miejscu. Jeśli natomiast chcemy przedłużyć trwałość innych produktów kosmetycznych (kremów, maseł, pozostałych olejów), dodajmy do nich kilka kropli jojoby.
występująca egzotyczna nazwa w reklamach kosmetyków (wymawiana zwykle jako „żożoba”, rzadziej „hohoba”). Bo i wiele produktów do pielęgnacji ciała i włosów ma jojobę w swoim składzie. Niejeden krem lub balsam z jojobą gościł więc pewnie na naszej półce w ostatnim czasie. Niestety większość sklepowych kosmetyków, takich jak odżywki, mleczka, kremy i lotiony zawierają niewielkie ilość danego surowca, nawet wówczas, gdy na opakowaniu jest on bardzo eksponowany. Jeżeli mamy ochotę poznać właściwości jojoby najpełniej, jak to możliwe, przekonajmy się do zakupu naturalnego oleju z nasion krzewu Simmondsia Chinensis.
 
Simmondsia chinensis, inaczej jojoba, to wiecznie zielona roślina Ameryki Północnej, rosnąca naturalnie na pustyniach jej południowo-zachodnich terenów. To nieduży krzew, ale za to odporny na wysokie temperatury i rodzący cenne owoce, z nasion których pozyskuje się olej jojoba. Liście ma drobne, owalne lub lancetowate, skórzaste i szarozielone. Żeńskie egzemplarze (przeważające na uprawach) pokrywają się niewielkimi, zielonkawymi kwiatami, męskie zaś nieco większymi w kolorze żółtym. W zielonych, owalnych owocach, które pojawiają się od kwietnia do lipca, tkwią maksimum trzy ciemnobrązowe ziarenka – źródła znanego nam wosku jojoba.


Jojoba jest nazywana także simondsją kalifornijską, co lepiej niż Simmondsia chinensis („chinensis” w łacinie wskazuje na chińskie korzenie) określa, skąd roślina pochodzi. Naturalnie występuje bowiem na pustyniach Sonora i Mojave, łączących ze sobą Kalifornię, Arizonę, Nevadę i Meksyk (Sonora). Nasiona jojoby są składnikiem diety Indian meksykańskich, którzy jedzą je na surowo lub prażą. Wyciskany z nich olej stosują zaś jako środek leczniczy na rany, przeziębienia, dolegliwości nerek, bóle głowy, choroby oczu czy zatrucia pokarmowe. Wosk jojoba stał się na tyle pożądanym produktem w kosmetyce, że simondsję zaczęto uprawiać również w Afryce Południowej, Australii, Indiach, na Haiti, a także w Brazylii, Argentynie i Paragwaju.


Jojobę uprawia się na pustyniach Sonora i Mojave, łączących ze sobą Kalifornię, Arizonę, Nevadę i MeksykFot. worldwaterweek[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Owoce simondsji kalifornijskiej. By Kenneth Bosma (Seeds on a Female Jojoba Bush) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy