Olej laurowy właściwości i zastosowanie. Jak zrobić olej laurowy?

pixabay.com pixabay.com

Zwycięstwo to słowo, które idzie w parze z liśćmi laurowymi, będącymi symbolem nagrody za budzące podziw osiągnięcia. Laurus nobilis wiąże się jednocześnie z nieco bardziej przyziemnymi sprawami, takimi jak… kuchnia czy kosmetyka. Najcenniejszym źródłem zawartych w wawrzynie szlachetnym substancji o działaniu prozdrowotnym jest jednak pozyskiwany z jego świeżych owoców olej. Olej laurowy stanowi on silnie działający preparat wspomagający leczenie trądziku, hamujący wypadanie włosów i redukujący stany zapalne. Jest to, niewątpliwie, surowiec wart wypróbowania!


Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) jest wiecznie zielonym krzewem lub niewielkim drzewem, które wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Dzisiaj uprawia się go przede wszystkim w Turcji, Grecji i we Włoszech. Roślina ta ma skórzaste liście o eliptycznym kształcie. Jej owoce z kolei są jajowate, a ich kolor jest ciemnobrunatny.

Zielona substancja o gorzkim smaku i ziołowym zapachu


Olej laurowy otrzymuje się z dojrzałych owoców wawrzynu. Składają się one niemal w 40% z kwasów tłuszczowych i w ok. 1% z olejków eterycznych. Olej laurowy ma barwę soczystej zieleni i intensywnie ziołowy, korzenny aromat przywodzący na myśl zapach… rosołu. Z czasem jednak woń olejku przestaje drażnić i zaczynamy się do niej przyzwyczajać. Za charakterystyczny kolor surowca odpowiada zawarty w nim chlorofil. Substancja ta w temperaturze pokojowej ma postać stałą albo półpłynną. Proces jej topnienia zaczyna się powyżej 30 stopni C. Konsystencja olejku jest lekka – wchłania się w skórę powoli i nie pozostawia tłustej warstwy. Mimo że produkt ten nadaje się do jedzenia, jego intensywny, gorzki posmak sprawia, że nie stosuje się go do celów spożywczych. Do wytwarzania oleju przeznaczonego do użytku kosmetycznego i leczniczego nie używa się metody polegającej na tłoczeniu na zimno. Tego rodzaju pozyskiwanie oleju powoduje bowiem uwalnianie się z owoców toksycznych związków, które, w kontakcie z wodą, przekształcają się w cyjanowodór. Całkowicie bezpieczny i pozbawiony trujących substancji olej laurowy jest otrzymywany za pomocą ekstrakcji owocowej masy gorącą wodą albo rozpuszczalnikiem.


Olej laurowy otrzymuje się z dojrzałych owoców wawrzynu pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy