Olej z miodli indyjskiej (Neem) właściwości i działanie. Jak stosować olej Neem?

pixabay.com pixabay.com

Pozyskiwany z owoców miodli indyjskiej olej stanowi jeden z klasyków hinduskiej pielęgnacji. Roślina ta jest uznawana w Ajurwedzie za zioło zdolne do leczenia wszelkich chorób. O ile cudowne właściwości Neem nie znalazły jeszcze naukowego potwierdzenia, o tyle prawdą jest, że to azjatyckie drzewo od korzeni aż po końce gałęzi stanowi popularny surowiec leczniczy. Pozyskiwany z jego owoców olej to niezbędnik w naturalnej pielęgnacji cery dojrzałej, skłonnej do trądziku, a także delikatnych, wysokoporowatych włosów. Potrafi on nawet złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. To jednak jeszcze nie wszystkie jego właściwości. Czym jeszcze może nas zaskoczyć ten Święty Graal wśród olejków?


Neem (Azadirachta indica), czyli miodla lub melia indyjska jest drzewem pochodzącym z Indii. Obecnie występuje w klimacie podzwrotnikowym i tropikalnym (w Azji, Australii i Południowej Kalifornii). Na półwyspie indyjskim rośnie dzisiaj aż 18 milionów tych roślin. W okresie od stycznia do maja na ich gałęziach pojawiają się białe miododajne kwiatki, a następnie – owoce, które wyglądem przypominają młode orzechy włoskie. Każda miodla indyjska co roku produkuje niemal 50 kg owoców! Surowiec leczniczy odpornego na suszę drzewa Neem stanowią wszystkie jego części (zarówno owoce, jak i nasiona, liście, korzenie czy kora).

Roślina będąca obiektem hinduskiego kultu

Miodla indyjska od wieków jest wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Zgodnie z tradycją, jej kwiaty spożywa się w czasie religijnych ceremonii, a liście są podarunkiem dla bogini Jellamma Dewi od przybywających do jej sanktuarium pielgrzymów. Kult tej rośliny ma zapewnić ludziom potomstwo, szczęście i dobrobyt. Co ciekawe, w sanskrycie, Neem jest określane mianem  Sarwa Roga Nirvarini, co oznacza „jedyne zioło zdolne do leczenia wszystkich chorób i dolegliwości”.  O ile, z naukowego punktu widzenia, ciężko uznać je za panaceum, o tyle każda jego część zawiera w swoim składzie azadirachtynę, czyli substancję o działaniu antyseptycznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i przeciwpasożytniczym. Znajdziemy w niej także terpenoidy, azadirachtiny i różne związki siarki. Co za tym idzie, miodla indyjska słynie z właściwości wzmacniających odporność i przyspieszających proces rekonwalescencji. Znajduje ona również szerokie zastosowanie w kosmetyce i w gospodarstwie domowym.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy