Olej z ogórecznika - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z ogórecznika?

Olej z nasion ogórecznik. fot. pixabay Olej z nasion ogórecznik. fot. pixabay

Ogórecznik to niepospolita roślina o gęsto owłosionej łodydze i błękitnych kwiatach. W Polsce jest uprawiana rzadko. Na szczęście coraz popularniejszy staje się olej z nasion ogórecznika, który pozwala nam poznać i wykorzystać jej prozdrowotne właściwości. Olej z ogórecznika ma intensywne działanie kojące i przeciwzapalne. Wspomoże nas nie tylko na zewnątrz, ale i od środka.



Ogórecznik – ile ma w sobie z ogórka?


Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roczna roślina z rodziny ogórecznikowatych. Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Jest uprawiana przede wszystkim w Europie i Azji Mniejszej, ale też w Ameryce Północnej. W Polsce ogórecznik nie wiedzieć czemu poszedł w zapomnienie – jego uprawy są u nas bardzo rzadkie, pojedyncze sztuki można spotkać w ogródkach lub rosnące dziko. Roślinę tę najłatwiej rozpoznać oczywiście w okresie od czerwca do lipca, czyli w czasie kwitnienia. Wypuszcza wtedy charakterystyczne, pięciopłatkowe, duże i zwisające kwiaty pięknie wybarwione na niebiesko. Kwiaty te są jadalne, podobnie jak liście ogórecznika. Roślina jest ceniona ze względu na właściwości przyprawowe i miododajne, a także lecznicze. Świeży ogórecznik znakomicie nadaje się do aromatyzowania najrozmaitszych płynów – alkoholu (głównie wina i likierów), octu czy napojów chłodzących. Ziele to roztacza wokół siebie intensywny i odświeżający aromat zielonego ogórka. Warto serwować go jako dodatek do twarogu, zup, sosów, omletów czy naleśników. Latem możemy doprawić nim chłodnik lub umieścić w drinku zamiast mięty czy bazylii. Świeże i młode liście ogórecznika świetnie nadają się też na sałatkę lub warzywny dodatek do dania, przygotowany podobnie jak szpinak.

Z poradników medycyny ludowej

Ogórecznik znany jest także pod nazwami borag, miodnik, miodówka, pszczela roślina, star flower, pazyra, ogórkowe ziele czy wołowy język. Określenie borag (po ang. borrage, a z łac. borago) w wolnym tłumaczeniu nawiązuje do silnych właściwości napotnych ogórecznika, które znane były już ludom starożytnym. Napary z ogórecznika służyły medycynie ludowej do zwalczania przeziębienia i stanów zapalnych dróg oddechowych. Do dziś zresztą wywar z tej rośliny stosowany jest w celu uzyskania efektu napotnego, wykrztuśnego i przeciwzapalnego. Ogórecznik działa kojąco na błony śluzowe, łagodzi nieżyt gardła i suchy kaszel. Wspomaga od środka również poprzez polepszenie metabolizmu – przyśpiesza trawienie oraz pracę nerek.

Wywary z ogórecznika polecane są również na przeróżne choroby duszy. Roślina ta pomaga zwalczyć nerwowość, melancholię i chandrę.  Zgodnie z wiarą i wiedzą starożytnych, ogórecznik dodaje też odwagi – Rzymianie sypali go do wina, które wypijali przed walką. Miał wzmacniać w nich męstwo i waleczność.


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy