Olej z Sacha Inchi właściwości i działanie. Jak stosować olej z Sacha Inchi?

fot. dreamstime fot. dreamstime

Wytwarzany z nasion Sacha Inchi olej stanowi wysokiej jakości naturalny kosmetyk o działaniu regenerującym i odmładzającym. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej Inca Inchi sprawia, że nasza skóra nabiera gładkości i jędrności. Jego regularne stosowanie powoduje, że sięganie po drogeryjne kremy o działaniu anti-age staje się zbędne. Z jego pomocą zadbamy też o nienaganną prezencję naszych włosów i paznokci. Co stanowi o niesamowitych właściwościach preparatu pozyskiwanego z nasion rośliny schowanej w głębi peruwiańskiej dżungli?



Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis Linnaeu) to jedna z roślin charakterystycznych dla flory malowniczej Amazonii. Lokalna ludność uprawia ją w dżungli już od czasów starożytnych. Sacha Inchi stanowi częściowo zdrewniałe pnącze, które dorasta nawet do 2 metrów. Ozdabiają je liście i niewielkie kwiaty barwy białej, które przekształcają się w jasnozielone owoce o gwiaździstym kształcie. Dojrzałe owoce nieco ciemnieją i wytwarzają nasiona. W takiej formie przypominają orzechy i są ważnym elementem peruwiańskiej kuchni. Spożywa się je zarówno w formie gotowanej, jak i pieczonej czy prażonej.

Pozyskiwany na zimno bio-olej

Prawdziwe bogactwo substancji odżywczych kryje się w niepozornych nasionkach Sacha Inchi. Pozyskiwany z nich olej Inca Inchi powstaje w innowacyjnym procesie wyprasowywania na zimno dojrzałych owoców. Surowiec ten zawiera aż 94% nienasyconych kwasów tłuszczowych, co stanowi najwyższą wartość wśród wszystkich olejów. Na uwagę zasługuje fakt, że przy bardzo wysokiej zawartości kwasów Omega-3 (do 60%) produkt ten zachowuje trwałość i stabilność. Te szczególne właściwości zawdzięcza obecności witaminy E w formie kompletu tokoferoli, w którym 50% stanowi gamma-tokoferol, czyli substancja o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Inca Inchi określa się często mianem bio-oleju, co oznacza, że jest preparatem bardzo dobrze tolerowanym przez skórę.

Oleisty magazyn nienasyconych kwasów tłuszczowych


W czasach preinkaskich pozyskiwany z nasion Sacha Inchi olej stosowano w leczeniu oparzeń i podrażnień skórnych. Pierwsze naukowe prace dotyczące zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju Inca Inchi pojawiły się jednak dopiero w latach 80. XX wieku. Amerykańscy badacze dowiedli, że tego rodzaju substancje nie mogą być wytwarzane przez organizm ludzki i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Bardziej szczegółowe badania dotyczące właściwości (również kosmetycznych) tej rośliny rozpoczęto kilkadziesiąt lat później – w roku 2000. Podjęli się ich m.in. europejscy naukowcy współpracujący z Universidad Agraria La Molina. Dzięki wzrostowi liczby specjalistycznych publikacji dotyczących Inca Inchi, produkt ten w XXI wieku zaczął być wykorzystywany na masową skalę w przemyśle medycznym, spożywczym i kosmetycznym. Dość wspomnieć, że był wielokrotnie nagradzany złotymi medalami na paryskich wystawach olejów roślinnych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy