Olej z opuncji figowej właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z opuncji figowej?

pixabay.com pixabay.com

Figa indyjska to jeden z najpowszechniejszych gatunków kaktusa. Nasz rodzimy klimat jest jednak zbyt zimny, by mogła udać się tu jej uprawa, pozostaje nam więc korzystanie z dobrodziejstw produktów na bazie opuncji. Szczególnie wartościowy jest olej tłoczony z jej nasion, obecnie najdroższy na rynku kosmetycznym.

Opuncja figowa: pochodzenie



Opuncja to rodzaj kaktusa, liczący około 150 gatunków, w tym osławioną opuncję figową (Opuntia ficus-indica). Sukulent ten ma swoją drugą nazwę – figa indyjska – często używaną, ale błędnie wskazującą jego pochodzenie. Choć opuncja figowa faktycznie dobrze zadomowiła się w Indiach – służy jej tamtejszy ciepły klimat – to pochodzi nie z Azji, ale z Ameryki. Jest rodzimym gatunkiem uprawianym przede wszystkim w Meksyku, ale też w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Opuncja figowa powędrowała w świat w czasach wielkich odkryć geograficznych. Dotarła do Australii, Afryki, do krajów basenu Morza Śródziemnego, no i do wspomnianych już Indii. Na południu Europy zawitała prawdopodobnie za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przetransportował ją z Ameryki, będąc pewnym, że znajduje się w Indiach. Tak też można wyjaśnić genezę jej alternatywnej nazwy.

Pospolita, a jednak niezwykła 

Opuncja figowa dorasta do 5 metrów wysokości. W ciepłych krajach jest kaktusem pospolitym, prostym i tanim w uprawie. Ma segmentowaną budowę i posiada mięsiste, płaskie liście, pokryte ostrymi kolcami. Na ich krawędziach wyrastają kwiaty, które następnie przekształcają się w żółto-pomarańczowo-czerwone owoce. Owoce opuncji figowej obleczone są w skórzastą powłokę, już nie tak gęsto jak liście usłaną kolcami. W zależności od miejsca uprawy i stopnia dojrzałości, zawierają słodki lub orzeźwiający miąższ, wypełniony drobnymi nasionkami. Z owoców opuncji wytwarza się soki, wina, galaretki i konfitury, a także spożywa się je na surowo. Są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B, a także minerałów (zawierają magnez, potas, cynk, żelazo, wapń), błonnika, kwasów organicznych oraz antyoksydantów. Liście opuncji również są jadane, lecz stanowią przed wszystkim źródło łagodzącego, przeciwzapalnego i oczyszczającego śluzu.

Opuncja działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antynowotworowo. Właściwości te zawdzięcza licznym substancjom bioaktywnym. Wyróżnijmy tylko niektóre z nich:

Betanina – inaczej czerwień buraczana, związek z grupy glikozydów o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym.

Kwercetyna – antyoksydant z grupy flawanoli, który wyjątkowo skutecznie obniża stężenie cholesterolu oraz zapobiega chorobie wieńcowej.

Terpenyzapachowe związki lotne o właściwościach terapeutycznych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy