Zabiegi upiększające często wymagają od nas wiele cierpliwości i wyrzeczeń. Inny punkt widzenia prezentuje autorka książki „Beauty & Food”. Kobietom, które chcą uzyskać efekt zdrowej, rozświetlonej skóry Amerykanka proponuje… zjedzenie porcji sernika z awokado!
fot. shutterstock
Witamina C i karoten przede wszystkim
W celu zniwelowania problemu ziemistej i pozbawionej blasku cery, Amerykanka proponuje uzupełnić codzienną dietę w produkty obfitujące w kwas askorbinowy, będący świetnym przeciwutleniaczem. Witamina ta odpowiada ponadto za syntezę kolagenu w skórze i poprawia krążenie krwi. Autorka zaleca także spożywać jak najwięcej bogatych w karotenoidy owoców i warzyw (m.in. marchwi, pomidorów, batatów, buraków i jarmużu). Tego rodzaju jedzenie nie tylko poprawi kolor skóry, lecz także ochroni ją przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.
Sekret upiększającego deseru
Emille Hebert pokazuje, że nawet taki posiłek, jak deser może dodać nam urody. Jedną z upiększających słodkości, na którą autorka podaje w swojej książce przepis jest wegański sernik z awokado, dodający cerze blasku, dzięki obecności witamin E i K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tego rodzaju danie zadba także o naszą linię. Jak przekonuje Amerykanka – już jedno awokado dziennie pomaga ustabilizować wagę. Oto przepis zainspirowany propozycjami kulinarnymi autorki „Beauty & Food":
Składniki:
1. Spód:
- 150 g bezglutenowych ciastek (bio)
- 50 g orzechów nerkowca
- 50g wiórków kokosowych
- 5 świeżych daktyli bio
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2. Masa:
- 400g dojrzałego awokado obranego ze skóry i pozbawionego pestki
- 2 łyżki soku z limonki
- starta skórka z limonki
- 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
- 8 łyżek syropu z agawy
Przygotowanie:
Orzechy, ciastka i wiórki kokosowe miksujemy w blenderze na drobne kawałki, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Średnią formę tortową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej masę i dokładnie ją uklepujemy. Wszystko wkładamy do lodówki i przechodzimy do przygotowywania masy. Do blenera wkładamy awokado, wlewamy syrop, sok i wrzucamy skórkę z limonki, po czym wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płynny olej kokosowy i wylewamy masę na chłodny spód. Wszystko wyrównujemy i przykrywamy folią spożywczą, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie sernik będzie gotowy do spożycia.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)