Woda różana w kuchni i w kosmetyce. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie wody różanej.

byrev // via Pixabay byrev // via Pixabay

Od pewnego czasu zachwycamy się wszystkim, co orientalne. Wśród kosmetyków i dodatków do żywności, które poznajemy dzięki fascynacji Bliskim Wschodem, jest również woda różana. To naturalna woda kwiatowa, zdatna do spożycia, o wielu intrygujących właściwościach. W kosmetyce wykorzystuje się ją głównie do leczenia trądziku, ale to tylko jedno z jej licznych zastosowań.



Woda z róży damasceńskiej: skarb Orientu


Woda różana to surowiec od dawien dawna znany i szeroko wykorzystywany w krajach blisko- i dalekowschodnich. Jest w 100% naturalna, dlatego służy zarówno jako kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów oraz jako dodatek kulinarny. Występuje w recepturach wielu tradycyjnych orientalnych przysmaków, głównie deserów i słodkich napojów, ale mieszkańcy wschodnich krain używają jej nawet do przygotowywania mięsa. To produkt niezwykle uniwersalny i popularny, a jednocześnie bezpieczny. Aż trudno uwierzyć, że jest, tak naprawdę, produktem ubocznym. Powstaje bowiem w procesie destylacji płatków róży, co umożliwia uzyskanie skoncentrowanego olejku eterycznego. Woda różana, choć mniej intensywna w działaniu niż olejek różany, wciąż posiada wiele cennych właściwości. Dzięki mniejszej koncentracji substancji bioaktywnych, jest też bezpieczniejsza i może być stosowana bez uprzedniego rozcieńczania, nawet u osób ze skórą wrażliwą. Odmianą róży najczęściej wykorzystywaną do produkcji olejków i hydrolatów jest róża damasceńska.

Oryginalna woda różana dostępna jest w sklepach z naturalnymi kosmetykami lub żywnością orientalną. Co ciekawe, możemy zrobić ją samodzielnie. Nieuszkodzone, świeże i pachnące płatki wystarczy zalać ciepłą wodą i odstawić na słońce na co najmniej kilka godzin.

Woda różana w kuchni orientalnej

Wodę różaną dodaje się do tureckiej baklavy, indyjskich lodów kulfi, owocowego lassi, a nawet do dań wytrwanych i słonych, takich jak kebab czy pilaw. Powszechne w zwyczajach kulinarnych Orientu jest też raczenie się kawą i herbatą urozmaiconymi kilkoma kroplami wody różanej.

Woda z płatków róży nadaje potrawom wyczuwalny, ale delikatny aromat. Idealnie pasuje do deserów z dodatkiem orzechów, szczególnie migdałów. Dodaj ją do lodów domowej roboty, smoothie, sorbetu lub koktajlu na bazie owoców i jogurtu naturalnego. Latem wrzuć do szklanki wody różanej pokruszony lód oraz dwie łyżeczki naturalnego miodu i racz się orzeźwiającą miksturą.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy