Kardamon przyprawa - właściwości i zastosowanie. Mielony kardamon - jak używać?
Kardamon - panaceum na problemy oddechowe i trawienne
Największymi fanami kardamonu na świecie są… Norwegowie i Szwedzi, oddaleni tysiące kilometrów od naturalnego środowiska tej esencjonalnej przyprawy. A wszystko to dzięki zuchwałym Wikingom, którzy przed ponad tysiącem lat zawędrowali aż do Bizancjum i tam zakochali się w aromatycznych ...
Bierzesz antybiotyki? Uważaj na to co jesz
Bierzesz antybiotyki? Uważaj na to co jesz
Skutkiem ubocznym stosowania antybiotyków jest zmęczenie, osłabienie organizmu, bóle brzucha, biegunki, a także grzybice i zaburzenia syntezy niektórych witamin. Co zrobić, by pozbyć się tych dolegliwości?
Arsen - dlaczego należy wystrzegać się arsenu?
Dlaczego należy wystrzegać się arsenu?
W latach 1900-1901 fanów piwa w Manchesterze zaatakowała przedziwna epidemia łączące dotkliwe zmiany skórne z zapaleniem nerwów obwodowych prowadzącym nawet do paraliżu. Wyjaśnienie zagadki okazało się elektryzujące – w chmielowym przysmaku z pianką znalazł się cukier silnie skażony arsenem. ...
Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze i zastosowanie
Pomaga zrzucić kilogramy, poprawia nastrój i polepsza jakość męskiego nasienia
Nie ma chyba takiej dolegliwości wewnętrznej czy zewnętrznej, której nie pomógłby nam wyleczyć olej z czarnuszki. Zawarte w nim substancje czynne wykazują silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyhistaminowe czy antynowotworowe. To produkt obowiązkowy w kuchni alergików, ...
Jedzenie może wpływać na rozprzestrzenianie się raka
Jedzenie może wpływać na rozprzestrzenianie się raka
Asparagina, aminokwas pochodzący z różnych rodzajów żywności , w tym szparagów, ryb i ziemniaków, może być kluczowym składnikiem odżywczym dla śmiercionośnej postaci raka piersi – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Nature”.
Owoce morza – jeść czy nie jeść?
Owoce morza – jeść czy nie jeść?
Frutti di Mare zawierają niewiele tłuszczu, natomiast dużo białka, są też bardzo dobrym źródłem innych składników odżywczych, zwłaszcza cynku. Dieta, w której skład wchodzi dużo mięczaków i skorupiaków, przyczynia się do zapobiegania chorobie wieńcowej serca.
Kawa poprawia nastrój i wydajność organizmu
Kawa poprawia nastrój i wydajność organizmu
Kawa – wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia.  Pobudza nas do działania, ale może też powodować wrzody żołądka, arytmię, czy nadciśnienie. Czy na pewno? Najnowsze badania naukowe pokazują, że spożywanie kawy jest znacznie bezpieczniejsze niż sądzono.
Rozmaryn przyprawa - właściwości i zastosowanie. Przepisy rozmaryn
Energetyzująca moc rozmarynu
Rozmaryn pojawia się w historii ludzkości w zaskakujących często kontekstach. W średniowieczu używano do go plecenia wianków ślubnych dla młodych panien, które miały ponoć zapewniać wierność małżeńską. Nieco później wkładano go również do trumien, aby odgonić złe moce i zatrzymać pamięć o ...
Tymianek przyprawa - właściwości i zastosowanie. Przepisy tymianek
Tymianek – aromatyczne panaceum na stany zapalne
W starożytnym Egipcie używany był do balsamowania zwłok, w Grecji jako kadzidło do świątyń, zaś w Rzymie dodawano go do trunków jako lek na nieśmiałość i melancholię. Tymianek od tysięcy lat kusi swoim intensywnym aromatem i właściwościami, którymi zachwyca się nawet współczesna medycyna.
Aloes oczyszcza, odchudza, upiększa i przywraca równowagę
Aloes oczyszcza, odchudza, upiększa i przywraca równowagę
Porastający nieprzystępne dla wielu roślin pustynne tereny, uzbrojony w ostre kolce aloes jest rośliną, która leczy ludzi od starożytności. Będący obecnie ozdobą wielu mieszkań Aloe vera nie tylko doskonale oczyszcza i nawilża powietrze, lecz także stanowi cenny suplement diety i naturalny ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy