Brytyjskie produkty spożywcze dla dzieci szkodliwe
Brytyjskie produkty spożywcze dla dzieci szkodliwe
Produkty spożywcze przeznaczone dla dzieci są bardzo szkodliwe - wynika z brytyjskiego raportu przedstawionego przez dziennik „The Guardian”.
Dlaczego frytki McDonald's są tak smaczne?
Dlaczego frytki McDonald's są tak smaczne?
Fragmenty książki amerykańskiego autora Erica Schlossera "Fast Food Nation" ("Naród fast foodów"). Artykuł ukazał się w bostońskim miesięczniku "The Atlantic Monthly", numerze ze stycznia 2001. Wkrótce po ukazaniu się, został on zdjęty z witryny internetowej miesięcznika. Książka była przez ...
Dietetyczne cola dobra na nerki
Dietetyczne cola dobra na nerki
Dietetyczne napoje gazowane mogą korzystnie wpływać na pacjentów cierpiących na kamicę nerkową - wynika z badań, których wyniki zostały zaprezentowane podczas 104. dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego (AUA).
Tłuszcze rybie chronią wątrobę
Tłuszcze rybie chronią wątrobę
Kwas tłuszczowy z grupy omega-3, obecny w tłustych rybach morskich, hamuje wzrost guzów nowotworowych u myszy i zwiększa skuteczność chemioterapii, chroniąc zarazem przed jej toksycznym działaniem - wynika z badań, które publikuje pismo "Cell Division".
Brytyjczycy będą liczyć kalorie
Brytyjczycy będą liczyć kalorie
Setki brytyjskich barów, restauracji i fast foodów wprowadzą w tym miesiącu nowe menu z opisem zawartości kalorycznej potraw. Podobny system istnieje już w Nowym Jorku.
Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka
Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer Prevention Research".
Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu
Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu
Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Do takich wniosków doszli naukowcy z Narodowego ...
Jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, co prowadzi m.in. do chorób układu krążenia i zwiększonego ryzyka zawału serca. By to zmienić potrzebna jest długoletnia akcja edukacyjną - to wnioski przedstawione przez ekspertów na konferencji prasowej, która ...
Zdrowy tryb życia zmniejsza ryzyko raka
Zdrowy tryb życia zmniejsza ryzyko raka
Niezdrowe odżywianie i brak aktywności fizycznej ponoszą winę za ponad jedną trzecią chorób nowotworowych - wynika z raportu Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund - WCRF). Wnioski przedstawione w raporcie są ściśle związane z 10 zaleceniami dotyczącymi zmniejszania ...
Kofeina na słońce
Kofeina na słońce
Kofeina powoduje, że komórki ludzkiej skóry uszkodzone przez działanie UV przestają się dzielić i ulegają samozniszczeniu; dzięki temu może nas chronić przed rozwojem raka - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of Investigative Dermatology".

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy