Niezdrowe gotowanie zdrowego jedzeniaNiezdrowe gotowanie zdrowego jedzenia
Wbrew pozorom, aby zdrowo się odżywiać, nie wystarczy koncentrować się na tym, co jemy. Rodzaj i właściwości produktów ...
Dieta śródziemnomorska: zdrowa, smaczna i rozsądna Dieta śródziemnomorska: zdrowa, smaczna i rozsądna
Już w ubiegłym wieku została uznana za jedną z najzdrowszych diet świata. Jej zasady wzorowane są na nawykach żywieniowych ...
B6– witamina pierwszej potrzeby
B6– witamina pierwszej potrzeby
Znajdziemy ją w drożdżach, kaszy gryczanej i mięsie. Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jeśli chcemy mieć zdrowe nerwy, serce, zwiększyć odporność na ...
Najsilniejsza żywność antyrakowa
Najsilniejsza żywność antyrakowa
Skażenie środowiska, przetworzona żywność, stosowanie pestycydów na szeroką skalę i niezdrowa, uboga w składniki odżywcze dieta to czynniki, które powodują, że w XXI wieku ilość zachorowań na ...
Jod – właściwości, zapotrzebowanie i wpływ na zdrowie
Dlaczego warto teraz pojechać nad polskie morze?
Jod jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz tarczycy i wszystkich regulowanych przez nią procesów. Zaburzenia przyswajania jodu wiążą się nie tylko z ...
Dieta Pięciu Przemian: co nam da gotowanie według chińskiej myśli filozoficznej?
Dieta Pięciu Przemian: co nam da gotowanie według chińskiej myśli filozoficznej?
W diecie Pięciu Przemian nie znajdziemy tego, co straszy w wielu popularnych dietach – rygoru, liczenia kalorii, ograniczeń i braku energii do życia. Filozofia kuchni Pięciu Przemian jest ...
Siarka – właściwości, zastosowanie i źródła siarki
Siarka w ustroju – dlaczego jest tak istotna?
Od najdawniejszych czasów siarka była wykorzystywana w medycynie naturalnej. To dlatego, że jej właściwości biologiczne mają ogromne znaczenie zarówno dla zdrowia, jak i dobrego wyglądu. Człowiek ...
Jak skutecznie walczyć z otyłością?
Nadmiar kilogramów zabija
Epidemia otyłości jest już faktem. Dowód? W Polsce ok. 51 proc. społeczeństwa zmaga się z dodatkowymi kilogramami, a według badań przeprowadzonych przez instytut badawczy SW Research na zlecenie ...
Zdrowe zęby drogą do ograniczenia emisji rtęci!
Uwaga na toksyczne plomby!
Amalgamat jest najstarszym materiałem stosowanym w gabinetach dentystycznych. Plomby amalgamatowe, cenione za trwałość i wytrzymałość składają się głównie ze szkodliwej dla organizmu rtęci (50 ...
Olej rycynowy – od trucizny do leku
Olej rycynowy – od trucizny do leku
Kosztuje zaledwie kilka złotych, a ma naprawdę wszechstronne działanie. Choć znany jest głównie z właściwości przeczyszczających, warto zapoznać się z jego pozostałymi walorami. Olejek rycynowy ...
Dlaczego chorujesz i czujesz się źle?
Dlaczego chorujesz i czujesz się źle?
Czy przybrałeś na wadze, jesteś zmęczony, cierpisz na depresję, czujesz niepokój, bóle mięśni, stawów bądź głowy? A może doskwiera ci  bezsenność, bóle brzucha, wzdęcia, zatwardzenia, zespół ...
Dlaczego po alkoholu jemy więcej?
Dlaczego po alkoholu jemy więcej?
Dlaczego tak się dzieje, że po alkoholu rzucamy się na niezdrowe i tłuste jedzenie? Alkohol wzmaga nasz apetyt i skłania nas do spożywania wysokokalorycznego jedzenia. Ale nie tylko. Pod wpływem ...
Sposób na kaca. Jak walczyć z syndromem dnia poprzedniego?
Sposoby na kaca
Sezon karnawałowy w pełni – więc wolny czas często wypełniają huczne, suto zakrapiane zabawy. Niestety, alkohol choć poprawia humor podczas imprezy, już następnego dnia może stać się przyczyną ...
Dlaczego zimą chętniej sięgamy po słodycze?
Czemu zimą chętniej sięgamy po słodycze?
Kiedy za oknem szaro, często poprawiamy sobie humor słodyczami. Dlaczego jesienią i zimą mamy większą ochotę na „słodkie”? Czemu w długie, chłodne wieczory chętniej sięgamy po łakocie? Odpowiedź ...
Nasycone tłuszcze nie takie straszne
Nasycone tłuszcze nie takie straszne
Margaryna zdrowsza od masła? Okazuje się, że nie koniecznie. Spożywane z umiarem tłuszcze nasycone nie zwiększają ryzyka zawału serca i innych chorób układu krążenia −  czytamy na łamach pisma ...
Masło ghee: zdrowy tłuszcz?
Masło ghee: zdrowy tłuszcz?
Od dawna mówi się o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi. Te drugie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu i są winne większości chorób cywilizacyjnych. Masło ghee stanowi ...
Szczęśliwszy dzięki warzywom i owocom
Dawka optymizmu z warzyw i owoców
O tym, że warzywa i owoce dobrze wpływają na zdrowie wiemy od dawna. Naukowcy z Harvard School of Public Health udowodnili, że nie tylko o kondycję fizyczną naszego organizmu chodzi. Najnowsze ...
Wapń – zapotrzebowanie na wapń. Objawy niedoboru i nadmiaru wapnia
Do czego potrzebny jest nam wapń?
Wapń kojarzy nam się przede wszystkim ze zdrowymi zębami i mocnymi kośćmi. Uważamy, że podstawowym źródłem tego makroelementu jest mleko i jego przetwory oraz że dzieci powinny dbać o dietę ...
 Olej lniany – jak działa na nasz organizm
Dlaczego warto dodać olej lniany do świątecznych potraw?
Regularne spożywanie oleju lnianego ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I to wpływ pozytywny. Pod warunkiem, że wiemy, jaki olej lniany jest najlepszy i gdzie warto go kupować. Olej ten to ...

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy