Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej – opis i zasady. Jadłospis w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej powstała w odpowiedzi na niekorzystne zmiany, jakie współcześnie produkowana żywność powoduje w życiu niemalże każdego z nas. Przetworzone, niezdrowe jedzenie to główna przyczyna chorób cywilizacyjnych. Ich profilaktyka i leczenie powinny zatem polegać na zmianie sposobu odżywiania. Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej opracowana przez polską lekarkę powstała w celu zapobiegania licznym schorzeniom oraz jako narzędzie wspomagające i regenerujące organizm podczas choroby.



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej to powrót do natury
  2. Dla kogo przeznaczona jest dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej?
  3. Co jeść w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej?
  4. Przeciwwskazania przy stosowaniu diety owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej to powrót do natury

Ewa Dąbrowska jest doświadczonym doktorem medycyny, specjalistką w tematyce wpływu żywienia na funkcjonowanie człowieka i jego układu odpornościowego, pod kątem chorób cywilizacyjnych.

Dr Dąbrowska wychodzi z założenia, że współczesna żywność, naszpikowana chemią, przetworzona i uboga w wartości odżywcze, jest powodem wielu fatalnych procesów, zachodzących w ludzkim organizmie, które ostatecznie prowadzą do rozwoju poważnych chorób. Trudno odmówić jej racji. Cukrzyca, otyłość, nowotwory, miażdżyca i inne schorzenia układu krwionośnego czy zaburzenia hormonalne i na tle nerwowym to efekt spożywania zbyt dużej ilości bezwartościowej, a wręcz trującej żywności. Dieta owocowo-warzywna autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej opiera się zatem na produktach naturalnych i ma za zadanie odtruć i odkwasić organizm, a następnie pobudzić jego układ immunologiczny. W zależności od zaleceń, może trwać od kilku dni do kilku tygodni. Jest to dieta niskokaloryczna, dostarczająca około 800 kcal dziennie, przez co kwalifikuje się ją jako zdrowotną głodówkę.

Dla kogo przeznaczona jest dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej?

Jadłospis w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskie obejmuje w głównej mierze warzywa i owoce, przygotowywane w określony sposób. Celem jego wprowadzenia jest: wzbogacenie organizmu w profilaktycznie działające antyoksydanty, wzmocnienie odporności, uzupełnienie błonnika, witamin oraz minerałów, poprawa metabolizmu, lepsze samopoczucie, oczyszczenie z toksyn i przestawienie się na dobre nawyki żywieniowe. Organizm podczas stosowania tej diety ma powrócić do stanu równowagi biologicznej, a co za tym idzie wszystkie układy – krwionośny, hormonalny, nerwowy, pokarmowy i inne – mają zacząć działać sprawniej i z korzyścią dla naszego samopoczucia, zdrowia i wyglądu. Spadek wagi jest raczej nieuchronnym efektem ubocznym diety owocowo-warzywnej, choć u osób z otyłością i cukrzycą z pewnością będzie jednym z wyczekiwanych rezultatów. Niemniej, stosując ją bierzmy pod uwagę przede wszystkim poprawę zdrowia.

Choć dietę, przy współpracy z lekarzem, można stosować podczas choroby jako metodę na wzmocnienie, jest ona przeznaczona w pierwszej kolejności dla osób zdrowych. Jej profilaktyczny charakter ma przynieść poprawę funkcjonowania organizmu i wzmocnienie układu odpornościowego. Polecana jest szczególnie dla tych osób, które mają za sobą długi etap spożywania niezdrowego jedzenia i chcą przestawić się na żywność nieprzetworzoną.
Jadłospis w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskie obejmuje w głównej mierze warzywa i owoce, fot. shutterstock

Co jeść w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej?

Efektem pierwszego etapu diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej ma być gruntowne oczyszczenie organizmu z zalegających w nim (czasami bardzo długo) toksyn i szkodliwych złogów, które blokują sprawne działanie wielu narządów. Jadłospis oparty jest wówczas o warzywa i owoce – można zjadać je duszone, przygotowane na parze lub formie zup czy pieczone. Najwięcej zalet mają jednak surowe lub pod postacią świeżych soków, gdyż nie poddane obróbce termicznej w pełni zachowują swoje walory odżywcze.

W menu diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej znajduje się szczególnie dużo warzyw zielonych, bogatych w antyoksydacyjny i oczyszczający chlorofil, a także pędów. Przeważają też warzywa o niskiej zawartości skrobi i niskocukrowe owoce. Zabronione jest picie kawy, mocnej herbaty i alkoholu. Spożywane płyny powinniśmy ograniczyć do wody, herbat ziołowych i świeżych soków. Należy odrzucić produkty przetworzone oraz cukier i zrezygnować z palenia papierosów. Stopniowo odtruwany organizm będzie lepiej wchłaniał substancje bioaktywne i znacznie sprawniej funkcjonował. Dr Dąbrowska przekonuje, że przywrócone zostaną wówczas jego zdolności regeneracyjne, a wiele dolegliwości ustąpi wskutek uruchomienia mechanizmu samoleczenia. Zdaniem autorki, dieta pomaga w leczeniu takich chorób i dolegliwości jak: infekcje bakteryjne, zespół suchego oka, zapalenie wątroby, wrzody żołądka, żylaki, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroby skóry (trądzik, łuszczyca itd.), przykurcze, migrena, zaburzenia pamięci, bezsenność, nerwica, padaczka, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, zaburzenia miesiączkowania, menopauza i wiele innych.

W diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej wskazane są warzywa i owoce:

Warzywa niskoskrobiowe: marchew, buraki, dynia, papryka, pomidory, bakłażany, pędy, warzywa zielone (szpinak, szczaw, brokuły itd.), por, seler, cebula, czosnek, sałata, kapusta, botwina, natka pietruszki, zioła.

Owoce niskocukrowe – jabłka, grejpfruty, cytryny, jagody.

Zupy i inne dania doprawiamy ziołami. Nie jemy ziemniaków!


Po zakończeniu etapu oczyszczającego, przechodzimy do etapu diety zrównoważonej, ale w dalszym ciągu wykluczającej produkty przetworzone. Jadłospis opieramy na warzywach, owocach, strączkach i ziarnach, kaszach, orzechach, chlebie razowym i produktach mlecznych.
Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej – polską badaczkę i doktora medycyny – to dieta oczyszczająca o charakterze leczniczym i profilaktycznym, fot. shutterstock

Przeciwwskazania przy stosowaniu diety owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej obarczona jest pewnym ryzykiem, głównie w przypadku osób, które już chorują i jednocześnie przyjmują leki. Dzieje się tak, ponieważ program żywieniowy dr Dąbrowskiej wprowadza duże zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Sprawia, że wyrównuje się ciśnienie krwi i poprawia jej jakość, normalizuje się poziom cukru, spada waga, oczyszczają się jelita, a poziom cholesterolu ulega stopniowemu uregulowaniu. Może to spotęgować działanie leków, które powodują identyczne efekty. W szczególności trzeba uważać podczas stosowania leków przeciwzakrzepowych, obniżających ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Co za tym idzie, omawiana dieta w tego typu przypadkach nie powinna być prowadzona na własną rękę, ale pod kontrolą lekarza, a dawka leków oraz dobór warzyw i owoców muszą zostać skorygowane zgodnie z potrzebami pacjenta. Przykładowo cukrzycy powinni unikać gotowanych warzyw, takich jak marchew czy buraki, gdyż po obróbce wzrasta ich indeks glikemiczny. Osoby z problemami gastrycznymi będą lepiej tolerowały sokową lub gotowaną wersję diety. Absolutnymi przeciwwskazaniami są natomiast ciąża i karmienie piersią, okres dojrzewania, nadczynność tarczycy, depresja, niedowaga, stany wzmożonego metabolizmu czy choroby wymagające podawania leków hamujących układ odpornościowy.

Należy wziąć pod uwagę, że w pierwszych dniach stosowania diety, organizm może przechodzić przez tzw. „kryzys ozdrowieńczy”. Pacjenci narzekają wtedy najczęściej na bóle głowy, osłabienie, nudności, biegunki, problemy z zasypianiem. Objawy te ustępują po niedługim czasie.


Działanie diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej:
  • odtruwa i oczyszcza
  • wzmacnia odporność
  • poprawia metabolizm
  • zwiększa wchłanianie składników odżywczych
  • chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed nowotworami
  • normuje ciśnienie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje pracę narządów
  • poprawia samopoczucie
  • skutkuje spadkiem masy ciała
  • poprawia sprawność ruchową
  • usprawnia pracę mięśni i stawów


Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej – polską badaczkę i doktora medycyny – to dieta oczyszczająca o charakterze leczniczym i profilaktycznym. Jej stosowanie przyczynia się do poprawy zdrowia i samopoczucia, odtruwa organizm, zwiększa jego odporność oraz poprawia pracę narządów.

Jej zasadniczy etap polega na spożywaniu warzyw i owoców, głównie w postaci surowej, ale też gotowanej czy pieczonej. Jest to dieta dość restrykcyjna, dlatego zwłaszcza w przypadku osób chorych, powinna być prowadzona pod kontrolą lekarską. Jadłospis w diecie owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskie obfituje w niskocukrowe owoce i warzywa o niewielkiej zawartości skrobi. Szczególnie zalecane jest jedzenie pędów i warzyw zielonych. W czasie stosowania diety nie wolno pić kawy i alkoholu czy palić papierosów.

Przykładowy jadłospis na dwa dni

Dzień I

Śniadanie: świeży sok z marchwi i sok jabłkowy; surówka z pomidora, selera naciowego i ogórka; carpaccio z pieczonego buraka z rukolą   
II śniadanie: grejpfrut
Obiad: surowa lub pieczona papryka nadziewana warzywami
Podwieczorek: zupa kalafiorowa
Kolacja: frytki z marchewki i selera, kiszona kapusta

Dzień II

Śniadanie: koktajl ze szpinaku, selera, buraka, jabłka, z dodatkiem wody i soku z cytryny
II śniadanie: jabłko
Obiad: leczo warzywne
Podwieczorek: sałatka z zielonych warzyw
Kolacja: zupa krem z dyni

Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)

Bibliografia

  1. “Instytut Promocji Zdrowia Ewy Dąbrowskiej”; data dostępu: 2019-07-06
  2. “Znany lekarz – opinie lekarzy nt. Diety Dr Dąborowskiej”; data dostępu: 2019-07-06
  3. ORGANICTS; “Principles and effects of vegetable and fruit diet of Ewa Dabrowska”; data dostępu: 2019-07-06
  4. E. Dąbrowska i in.; “Effect of high fiber vegetable-fruit diet on the activity of liver damage and serum iron level in porphyria cutanea tarda (PCT)”; data dostępu: 2019-07-06
  5. Dhandevi Pem, Rajesh Jeewon; ““Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article”; data dostępu: 2019-07-06
Ocena (3.2) Oceń: