Mięśnie z wiekiem słabną. Badania amerykańskich naukowców dają nadzieję na prężne muskuły niezależnie od metryki. Badacze z University of Iowa okryli związki, powszechnie występujące w zielonych i pomidorach, które są w stanie zablokować działanie białka odpowiedzialnego za starzenie się mięśni.
„Wiele osób wie z własnego doświadczenia, że zanik i osłabienie mięśni to duży problem kiedy stajemy się coraz starsi. Te problemy mają ogromny wpływ na jakość naszego życia.” – powiedział jeden z autorów badania dr Christopher Adams z University of Iowa.
Owoce mogą temu zapobiec. Adams i jego koledzy odkryli, że kwas ursolowy, który znaleźć możemy w skórce jabłek i tomatydyna, który występuje w zielonych pomidorach, może zapobiec zanikowi mięśni.
W jaki sposób? Związki te blokują białko ATF4, które osłabia syntezę białek mięśniowych, powodując osłabienie i zanik mięśni.
Zdaniem badaczy wyłączenie tego białka może powstrzymać cykliczny proces związany z zanikaniem mięśni.
„Na podstawie tych wyników można powiedzieć, że kwas ursolowy i tomatydyna mają potencjał jako narzędzia do radzenia sobie z osłabieniem i zanikiem mięśni w czasie starzenia się.” – powiedział Adams. „Poprzez zmniejszenie aktywności ATF4 kwas ursolowy i tomatydyna pozwalają mięśniom szkieletowym ochronić się od skutków starzenia się” – dodaje.
Ekologia.pl
Bibliografia
Czasopismo „Journal of Biological Chemistry”