Mocne mięśnie dzięki jabłkom i pomidorom?

Mięśnie z wiekiem słabną. Badania amerykańskich naukowców dają nadzieję na prężne muskuły niezależnie od metryki.  Badacze z University of Iowa okryli związki, powszechnie występujące w zielonych i pomidorach, które są w stanie zablokować działanie białka odpowiedzialnego za starzenie się mięśni.


„Wiele osób wie z własnego doświadczenia, że zanik i osłabienie mięśni to duży problem kiedy stajemy się coraz starsi. Te problemy mają ogromny wpływ na jakość naszego życia.” – powiedział jeden z autorów badania dr Christopher Adams z University of Iowa.
Kiedy organizm się starzeje, spada masa mięśniowa, spada też ich wytrzymałość. To wpływa na zdolność do bycia aktywnym, co jeszcze bardziej osłabia mięśnie.

Owoce mogą temu zapobiec. Adams i jego koledzy odkryli, że kwas ursolowy, który znaleźć możemy w skórce jabłek i tomatydyna, który występuje w zielonych pomidorach, może zapobiec zanikowi mięśni.

W jaki sposób? Związki te blokują białko ATF4, które osłabia syntezę białek mięśniowych, powodując osłabienie i zanik mięśni.

Zdaniem badaczy wyłączenie tego białka może powstrzymać cykliczny proces związany z zanikaniem mięśni.

„Na podstawie tych wyników można powiedzieć, że kwas ursolowy i tomatydyna mają potencjał jako narzędzia do radzenia sobie z osłabieniem i zanikiem mięśni w czasie starzenia się.” – powiedział Adams. „Poprzez zmniejszenie aktywności ATF4 kwas ursolowy i tomatydyna pozwalają mięśniom szkieletowym ochronić się od skutków starzenia się” – dodaje.
Ekologia.pl

Bibliografia

Czasopismo „Journal of Biological Chemistry”

Ocena (3.5) Oceń: