Pierwiastek Arsen (As) - właściwości, toksyczność i szkodliwość. Arsen w żywności

Arsen. Dlaczego warto wystrzegać się arsenu? Fot. pixabay.com

W latach 1900-1901 fanów piwa w Manchesterze zaatakowała przedziwna epidemia łączące dotkliwe zmiany skórne z zapaleniem nerwów obwodowych prowadzącym nawet do paraliżu. Wyjaśnienie zagadki okazało się elektryzujące – w chmielowym przysmaku z pianką znalazł się cukier silnie skażony arsenem.



Mimo wszystko, przez kolejne dekady arszenik, czyli inaczej tritlenek di arsenu, wykorzystywano w dalszym ciągu do wyrobu farb, konserwacji drewna, a nawet leczenia kanałowego zębów! Dziś większość chemicznych związków arsenu jest już na cenzurowanym ze względu na niezwykle silne, toksyczne działanie tego pierwiastka na organizm ludzki. Niestety, świat nie jest od arsenu wolny i nigdy nie będzie…

Arsen, liczba atomowa 33

Arsen to pierwiastek z rodziny azotowców występujący w stanie naturalnym w skorupie ziemskiej i wchodzący w skład ponad 200 różnych minerałów. Jego nieustannym źródłem w naszej atmosferze są erupcje wulkanów, a także kopalniana i hutnicza działalność człowieka. W najbardziej podstawowej formie, gdy atomy arsenu łączą się jedynie z atomami węgla, mówimy o arsenie organicznym, podczas gdy wszystkie inne jego postacie, znacznie bardziej toksyczne, określane są mianem nieorganicznych.

Arsen wyizolowany został po raz pierwszy prawdopodobnie w XIII wieku przez słynnego alchemika Alberta Wielkiego. Już wcześniej jednak jego pochodne wykorzystywano w medycynie do leczenia m.in. malarii, gruźlicy, cukrzycy, syfilisu czy reumatyzmu. Niestety, dopiero w XX wieku naukowcy zrozumieli podwójną twarz wulkanicznego pierwiastka - z jednej strony niezwykle skutecznego w niektórych terapiach, z drugiej powodującego bardzo groźne skutki uboczne.

Zatrucie arsenem może nastąpić nie tylko poprzez konsumpcję napojów czy pożywienia nim skażonych. Również wdychanie lotnych związków arsenu oraz bezpośredni kontakt skórny mogą zaowocować przedostaniem się pierwiastka do organizmu. Zła wiadomość jest taka, że arsen łatwo łączy się z wieloma różnymi enzymami i „atakuje” praktycznie wszystkie układy fizjologiczne, w szczególności zaś nerwowy, krążeniowy, immunologiczny, reprodukcyjny, oddechowy i endokrynologiczny.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy