Bierzesz antybiotyki? Uważaj na to co jesz

Antybiotyki są powszechnie stosowane. Niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, jednak mają bardzo negatywny wpływ na warstwę ochronną organizmu. Skutkiem ubocznym stosowania antybiotyków jest zmęczenie, osłabienie organizmu, bóle brzucha, biegunki, a także grzybice i zaburzenia syntezy niektórych witamin. Co zrobić, by pozbyć się tych dolegliwości?



fot. shutterstockfot. shutterstock
  
Wystarczy odpowiednia dieta, która pomoże zminimalizować dolegliwości i przyspieszyć powrót do zdrowia. Co zatem należy włączyć do codziennego jadłospisu?
By zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować dolegliwości można sięgnąć po naturalne probiotyki w postaci kiszonek i fermentowanych napojów mlecznych. Maślanka, kefir, kombucha, ogórki kiszone i kapusta zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wzmacniają odporność. Kapusta i ogórki kiszone dodatkowo mają też dużo podnoszącej odporność witaminy C Istnieją też zalecenia, mówiące, by podczas i jaki i po zakończeniu kuracji antybiotykiem sięgać po warzywa, które mają właściwości antybakteryjne, takie jak chrzan, cebula czy czosnek.

Oczywiście nie należy zapominać o świeżych warzywach, owocach i nasionach, które dostarczają najlepiej przyswajalne witaminy i sole mineralne. Szczególnie istotne są zielone warzywa liściaste, które dostarczają witaminy K i witaminy z grupy B, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, płatki owsiane, które również są doskonałym źródłem witamin B. Nie zapominajmy też o witaminie C, którą  znajdziemy w pomidorach, papryce, natce pietruszki czy kapuście.

A czego nie należy jeść podczas antybiotykoterapii? Należy unikać produktów które zawierają cukier (słodycze, słodkie napoje, smakowe jogurty, serki, maślanki). Cukier sprzyja namnażaniu się w układzie pokarmowym drożdżaków, które wypierają pożyteczne bakterie z jelit. Ostrożnie też należy spożywać owoce cytrusowe ‒ pomarańcze czy grejpfruty zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, zmniejszając jego stężenie we krwi. Należy też pamiętać, że w przypadku niektórych antybiotyków konieczne jest zachowanie dwugodzinnego odstępu pomiędzy spożyciem przetworów mlecznych, a lekiem.

Podczas antybiotykoterapii, jak i po kuracji trzeba pamiętać o regularnym piciu wody, która ułatwia wątrobie filtrowanie krwi i pomaga wypłukiwać toksyny z wątroby.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322374.php, data dostępu: 09-08-2019

Ocena (3.9) Oceń: