Chlorella - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy chlorella

Sproszkowana chlorella. Fot. dreamstime Sproszkowana chlorella. Fot. dreamstime

O chlorelli wielu z nas usłyszało zapewne w szkole na jednej z pierwszych lekcji biologii. Budowa komórki tej algi stanowi bowiem podstawy nauki o życiu. Prostota funkcjonowania tego organizmu nie idzie jednak w parze z jego składem chemicznym. Chlorella to obecnie jeden z najlepszych suplementów na świecie, na którego punkcie oszaleli nawet wybredni Japończycy. Ta mikroalga posiada niesamowite właściwości oczyszczające, antybakteryjne, odżywcze i podnoszące odporność. Regularne spożywanie naturalnych suplementów z chlorellą doskonale odtruwa organizm, pomaga schudnąć, przyspiesza gojenie ran, chroni przed rakiem, chorobami stawów i powstrzymuje wiele infekcji!



Chlorella (Chlorella) to glon z gromady zielenic, reprezentujący klasę Trebouxiophyceae. Jej nazwa pochodzi z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Ten ciemnozielony, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop. Rozwija się zarówno w słodkiej, jak i słonej wodzie. Niepozorna alga ma wielkość jedynie od 2 do 12 mikronów, a kryje w sobie ponad 70 ważnych dla zdrowia człowieka substancji! Mimo że powszechnie zalicza się ją do eukariotów (organizmów żywych posiadających jądra komórkowe), z biologicznej perspektywy jest to mikroalga, będąca jednocześnie rośliną z jądrem komórkowym. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza nazwę, kolor i właściwości. Liczne badania naukowe przeprowadzone na tym organizmie sprawiają, że obecnie jest on bardzo dobrze opisanym produktem zielonym. Zgodnie ze specjalistycznymi publikacjami, glon ten zawiera największą w przyrodzie zawartość czystego chlorofilu (do 5%), a jego niezwykły skład chemiczny sprawia, że ta superżywność jest cennym elementem wielu naturoterapii.

Maxi zbiory mikroalgi

Chlorella na świecie występuje nie tylko dziko, lecz także w warunkach hodowlanych. Najpowszechniejsze w uprawie gatunki to Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa. W wyniku rosnącej popularności suplementów diety produkowanych na bazie tej mikroalgi, szacuje się, że roczna produkcja biomasy Chlorella może przekraczać nawet 2000 ton w ponad 70 krajach na całej kuli ziemskiej! Glony te uprawia się na kilka sposobów – każdy z nich uwzględnia zdolność tych organizmów do przekierowywania ścieżek metabolicznych na fotoautotrofię lub heterotrofię, w zależności do zastanych warunków. Jedna z metod polega na hodowaniu chlorelli w otwartym stawie z wykorzystaniem naturalnego światła słonecznego. Inna z kolei – zakładająca plony na masową skalę – włącza do procesu specjalistyczny fotobioreaktor rurowy. Największy sprzęt tego typu mają Niemcy (pojemność 700 m3).


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy