Codzienna dieta na wzmocnienie wątroby

pixabay.com pixabay.com

Starożytni Grecy uważali ją za dom duszy, dla Europejczyków stanowiła siedlisko emocji, zaś Azjaci byli przekonani, że jest źródłem energii witalnej. Mimo to wątroba jest organem, o którego istnieniu często zapominamy. Rzadko boli, jednak jej zaniedbanie może prowadzić do przykrych konsekwencji. Na szczęście wiosna jest idealną porą na wzmocnienie wątroby, chociażby dlatego, że według tradycyjnej medycyny chińskiej, narząd ten należy do żywiołu drewna (wiosny). Jako że organ ten kontroluje i oddziałuje na każdy element organizmu, poprawa jego funkcjonowania oznacza wzrost wydolności całego ciała.



Każdy spożywany przez nas pokarm musi przejść przez wątrobę, która, niczym naturalny filtr, ochrania organizm przed toksycznymi substancjami, a jednocześnie pomaga wykorzystać cenne składniki odżywcze. Z tego względu organ ten jest bardzo wrażliwy na to, co jemy, zwłaszcza wówczas, gdy jest słaby i chory. Wątrobie mogą szkodzić zarówno wirusowe zapalenia, jak i przyjmowanie niektórych leków tudzież niezdrowa dieta czy używki. W przypadku skrajnego obciążenia tego narządu pojawia się ból, zmęczenie i mdłości. Aby nie szkodzić naszej wątrobie i wspierać jej regenerację, powinniśmy regularnie przestrzegać prostych, aczkolwiek ważnych zasad dotyczących naszej codziennej diety:

Jemy skromnie, ale często

Śniadanie należy zjeść koniecznie w czasie dwóch godzin po przebudzeniu. Kolejne posiłki powinniśmy spożywać w równych-trzygodzinnych - odstępach, przy czym ostatni posiłek jemy nie później niż trzy godziny przed zaśnięciem. Nocne podjadanie jest zabójcze dla naszej wątroby!

Dokładnie przeżuwamy jedzenie


Aby ułatwić zadanie zapracowanemu układowi pokarmowemu, każdy kęs żujemy dokładnie i delektujemy się smakiem jedzenia. Spożywanie posiłków w biegu i niedokładne gryzienie pokarmu wymaga od naszej wątroby większego zużycia energii, a my w konsekwencji czujemy się gorzej.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy