Co jest groźniejsze dla naszego zdrowia – cukier czy sól? Zdaniem amerykańskich naukowców to cukier stanowi większe zagrożenie dla zdrowia człowieka, wywołując podwyższone ciśnienie krwi i związane z tym choroby układu krążenia. – informuje czasopismo „Open Heart”.
Naukowcy z Saint Luke's Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine (USA) w toku badań doszli do wniosku, że nadmierna konsumpcja przetworzonych produktów bogatych w cukry jest bardziej szkodliwa niż duże spożycie soli.
Zdaniem badaczy cukier – z wysoko przetworzonej żywności i ukryty, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak i w dżemie i konfiturach – w dużym stopniu przyczynia się do chorób układu krążenia.
Badania, które pojawiły się w czasopiśmie „Open Heart” wykazały, że osoby, które spożywały 10-25 proc. kalorii z cukrów mają o 30 proc. zwiększone ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.
To nie wszystko. Fruktoza z wysoko przetworzonej żywności jest głównym winowajcą przewlekłej insulinooporności, odpowiada też za przewlekle podwyższony poziom insuliny, co ostatecznie zwiększa ciśnienie krwi.
Ile w takim razie powinniśmy spożywać cukru, by sobie nie zaszkodzić? Według WHO z cukier w diecie dorosłych osób powinien dostarczać co najwyżej 10 proc. energii w ciągu dnia – czyli około 50 gramów, tyle ile zawiera półtorej puszki coca-coli.
Niestety Polacy bardzo lubią cukier, który dostarcza nam 13 proc. energii w ciągu dnia – o 3 proc. więcej niż zalecają normy WHO.
Ekologia.pl
Bibliografia
Czasopismo „Open Heart”