CUKIER a zdrowie - właściwości, rola cukru w organizmie i jego nadmiar

pixabay.com pixabay.com
Niegdyś uważano cukier za źródło zdrowia i siły. Dziś wiadomo już, że to winowajca większości, jeśli nie wszystkich, chorób cywilizacyjnych. Cukier już nie krzepi, ale zabija. Mimo to, tylko nieliczni z nas postanowili całkowicie wyeliminować go z diety. Poniekąd trudno się temu dziwić – cukier jest wszędzie i żeby go uniknąć nie wystarczy pozbyć się z domu całej zawartości cukiernicy.

Czym jest cukier?

Cukier spożywczy to surowiec otrzymywany z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej. W jednym i w drugim przypadku jest to sacharoza w czystej postaci. Z punktu widzenia dietetyka cukier, to nic innego jak węglowodany, czyli podstawowe źródło energii. Chemik zaś określi cukier jako disacharyd, czyli połączenie dwóch reszt monosacharydowych (fruktozy i glukozy), będący krystalicznym, bezwonnym ciałem stałym o słodkim smaku. Z kolei dla przeciętnego konsumenta cukier to jeden z podstawowych produktów żywieniowych. Każdy z nas ma w szafce torebkę cukru, który dodaje po trosze do niemal wszystkiego – począwszy od herbaty, przez domowe wypieki, desery i przetwory, a skończywszy na dosładzaniu dań obiadowych. Cukier to surowiec niezbędny również z punktu widzenia producentów żywności. Tak naprawdę, na jakąkolwiek etykietę by nie spojrzeć, tam na liście składników znajduje się cukier, niejednokrotnie zresztą plasując się na samym czele zestawienia. I nie chodzi tu wyłącznie o batony, słodkie przekąski, dżemy i konfitury. Cukier znajdziemy również w koncentracie pomidorowym, paprykowych chipsach, w słoiku ogórków konserwowych, w pudełku jogurtu owocowego, w sokach, świeżych surówkach, gotowych zupach czy w dodatkach do smarowania pieczywa (jak również i w samym pieczywie). Innymi słowy, cukier jest wszędzie i dlatego tak trudno go wyeliminować. Jego zawartość w niektórych produktach jest jednocześnie zaskakująca i zatrważająca. Większość słodkich napojów gazowanych zawiera go tyle, że pijąc je, na dobrą sprawę pochłaniamy torebki cukru.

Dobry i zły cukier?

Cukier nie ma właściwości konserwujących, ani odżywczych. Ma jedynie walory smakowe – jest słodki, a my lubimy smak słodyczy do tego stopnia, że trudno nam obejść się bez cukru w jakimkolwiek produkcie. Jesteśmy od cukru wręcz uzależnieni, co sprytnie wykorzystują producenci żywności. Ci sami producenci wykorzystują też naszą niewiedzę i naiwność konsumencką, wprowadzając na rynek produkty takie, jak cukier brązowy czy cukier trzcinowy, reklamując je jako zdrowy odpowiednik cukru białego. Tymczasem produkty te, to nic innego, jak zwykły, rafinowany cukier biały, barwiony niewielkimi ilościami melasy dla uzyskania innego, mniej chemicznego kolorytu. Jeśli chcemy dosładzać żywność zdrowymi zamiennikami cukru, mamy do wyboru inne produkty o podobnych (a nawet silniejszych) walorach słodzących, a przy tym obfitujące w minerały i witaminy. Taką substancją jest chociażby znany nam doskonale i często wykorzystywany miód. Miód ma właściwości odkażające, chroni drogi oddechowe i wzmacnia odporność. Poza nim, na rynku możemy nabyć szereg innych, zdrowych produktów, które z powodzeniem zastąpią nam cukier w diecie.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy