Czujesz się społecznie wyobcowany? Jedz kiszone ogórki!

Fot. teteria sonnna [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. teteria sonnna [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Spożywanie sfermentowanego jedzenia, takie jak kiszone ogórki czy kapusta może zmniejszyć uczucie lęku społecznego. – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Psychiatry Research”.


Masz problemy z kontaktami interpersonalnymi, takimi jak rozmowy przez telefon, spotkanie obcych lub rozmowy w grupach? Zapomnij o motywacyjnych książkach czy o głębokim oddychaniu – lekarstwem na lęk i wyobcowanie społeczne może być to co jesz. Badacze odkryli, że sfermentowane jedzenie, takie jak kapusta kiszona, kimchi, ogórki kiszone, jogurt czy kefir może złagodzić objawy chronicznej nieśmiałości.

Zespół naukowców z University of Maryland i z College of William & Mary in Virginia wierzy, że probiotyki ze sfermentowanego jedzenia zwiększają produkcję neuroprzekaźników nazywanych GABA, które wywołują podobne efekty co leki przeciwlękowe.

Do takich wniosków naukowcy doszli po przebadaniu około 700 studentów psychologii, którzy odpowiadali na pytania dotyczące diety, stylu życia, częstotliwości spożywania sfermentowanych produktów i ich lęków społecznych. Okazało się, że osoby, które konsumowały najwięcej sfermentowanych potraw wykazywały większą odporność na problemy w kontaktach z ludźmi.

„Jest prawdopodobne, że probiotyki ze sfermentowanego jedzenia wpływają na środowisko w naszych jelitach, a zmiany jelitach wpływają na nasze lęki społeczne” – powiedział Profesor Matthew Hilimire z William & Mary. „To jest fascynujące, że mikroorganizmy w naszych jelitach mogą wpływać na nasz umysł” – dodał.

„Na przykład, probiotyki zmniejszają przepuszczalność jelit, więc szkodliwe substancje nie przedostają się do naszego organizmu. Probiotyki również zmniejszają stany zapalne jelit. Ponieważ lękom często towarzyszą objawy ze strony przewodu pokarmowego, zmniejszenie zapalenia jelit pozwala złagodzić te objawy” – wyjaśnia dr Hilimire.

Jeżeli kolejne badania potwierdzą te najnowsze doniesienia naukowe, to powstaną nowe możliwości leczenia na przykład zaburzeń nerwowych. Popularne jest powiedzenie przez żołądek do serca, ale może niedługo będziemy mówić przez żołądek do… mózgu.


Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Fot. Republic of Korea[CC BY 2.0 ], Flickr.com


By Qwerty Binary (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons


Ekologia.pl
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy