Dieta dla biegacza efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie dla biegacza

pixabay.com pixabay.com

Nasze biegowe być albo nie być w największej mierze zależy nie od ilości treningów i liczby wybieganych kilometrów. Sukces determinuje przede wszystkim dieta. Dobra pomoże nam osiągnąć upragniony wynik. Byle jaka sprawi, że większość wysiłków pójdzie na marne. Pora przyjrzeć się swojemu dziennemu menu, dopóki czas pozostały do startu pozwala nam jeszcze na wprowadzenie pozytywnych zmian!



Początkującym biegaczom może się wydawać, że znaczenie ma jedynie to, co zjemy w dzień, góra w przeddzień zawodów biegowych. Nic bardziej mylnego! Budowanie formy, dzięki której mamy zamiar pokonać trasę z założonym wynikiem, wymaga trzymania się pewnym podstawowych zasad żywieniowych już od dnia pierwszego treningu. Powinni to wiedzieć zwłaszcza ci, którzy dopiero próbują swoich sił w bieganiu. Trening na kiepskiej diecie będzie o wiele mniej satysfakcjonujący, za to o wiele bardziej męczący. Nie sprzyja to rozwijaniu siły, a może wręcz zrazić do biegania.

Wiedz, po co biegasz!

Biegacze dzielą się głównie na tych, którzy chcą schudnąć, biegają bo lubią (a przy okazją lubią być w formie) oraz na tych, którzy mają wyznaczony cel sportowy. Każdy biegacz, niezależnie od przyczyny, która każe mu regularnie trenować, powinien mieć odpowiednio skomponowaną dietę. Trenowanie do zawodów i maratonów ma na celu ukształtowanie wytrzymałości, która umożliwi nam pokonanie długiego dystansu. Pamiętajmy, że najważniejsze są tutaj posiłki jedzone przed i po treningu, a skład talerza uzależniamy od długości treningu i jego pory. Fundamentalne zasady są jednak niezmienne i powinniśmy się ich trzymać codziennie, nawet w dniu odpoczynku. Oto one:

  • regularność posiłków – nie ma mowy o jedzeniu jednego, olbrzymiego posiłku, którym kompensujemy sobie głodowanie przez cały dzień.
  • nawadnianie – płyny przyjmujemy systematycznie, jednorazowo upijając kilka łyków wody. Wypicie litra wody na chwilę przed treningiem niewiele nam da, a dodatkowo spowoduje dyskomfort.
  • unikanie słodyczy i napojów słodzonych – 2-3 razy w tygodniu możemy zjeść zdrowy deser (najlepiej przygotowany samodzielnie), zapychanie się słodyczami i napojami słodzonymi spowoduje spadek wydolności i rozreguluje pracę trzustki. Oprócz napojów słodzonych i gazowanych, należy też unikać alkoholu – wpływa ono źle na orientację i utrudnia regenerację organizmu.
  • gotowanie i pieczenie zamiast smażenia – jedzenie potraw przygotowanych na głębokim tłuszczu, w panierce i w towarzystwie tłustych sosów obciąża narządy oraz zmusza organizm do wzmożonej pracy na rzecz metabolizmu (poza tym grozi rozwojem wielu chorób sercowo-naczyniowych i otyłością).
  • urozmaicenie składu dań – w naszych posiłkach nie może zabraknąć warzyw, owoców, wartościowego białka oraz zbóż.
  • zastąpienie białego pieczywa ciemnym – produkty z mąki oczyszczonej mają wyższy indeks glikemiczny, niż razowe – zasada ta dotyczy też makaronu i produktów śniadaniowych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy