Dieta dla cukrzyka ‒ efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie cukrzyka

Fot. Dennis Skley[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.comFot. Dennis Skley[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Dennis Skley[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Cukrzyca jest poważną chorobą przewlekłą, jedną z bolączek XXI wieku. Jakby sama w sobie nie była wystarczająco groźna dla zdrowia, dodatkowo niesie ze sobą ryzyko ciężkich powikłań. Jej główną przyczyną jest kaloryczne i przetworzone jedzenie. Dlatego też to właśnie pożywienie będzie stanowiło najważniejsze narzędzie do walki z cukrzycą. Na nic bowiem zdadzą się leki, jeśli popijamy je oranżadką.



Dieta przeciwko rozwojowi cukrzycy – insulinoodporność

Dieta cukrzyka pełni jedną, podstawową funkcję – ma uchronić go przed niebezpiecznymi wahaniami glukozy we krwi. Skoki glukozy biorą się nie skądinąd jak ze złych nawyków żywieniowych. Cukrzycę poprzedza insulinoodporność, czyli upośledzenie wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu regulującego poziom cukru we krwi. Insulinoodporność rozwija się, gdy spożywamy zbyt dużo węglowodanów prostych, zamiast sięgać po węglowodany złożone. Gdy już do niej dochodzi, spożyte cukry dłużej utrzymują się we krwi i następuje nierównomierny rozkład glukozy. Większość dostarczonych węglowodanów zamiast zasilać organizm stopniowo uwalnianymi dawkami energii, metabolizuje się do tkanki tłuszczowej. Konsekwencją są otyłość i rozwój cukrzycy, ale też gorsza wydolność oraz praca mózgu i mięśni, do których glukoza dociera w mniejszych dawkach.

Sposób na cukrzycę: dieta i zmiana przyzwyczajeń

Dieta przeznaczona dla cukrzyka powinna iść w parze z regularną aktywnością fizyczną oraz przyjmowaniem insuliny lub leków obniżających poziom glukozy we krwi. Nie jest trudna do zrealizowania, ponieważ opiera się na produktach powszechnie dostępnych. Na początku wymaga jednak przyswojenia nowych zasad odżywiania, w tym zapoznania się z indeksem glikemicznym. Cukrzyca zmusza nas także do podszlifowania swoich umiejętności kulinarnych. Posiłki cukrzyka powinny być wysokiej jakości, co oznacza niski stopień ich przetworzenia i naturalny skład. Jedzenie ma w tym przypadku charakter leczniczy! Co dokładnie się za tym kryje?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy