Dieta dla osób niedożywionych efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie dla osób niedożywionych

pixabay.com pixabay.com

Kult szczupłej sylwetki na dobre zakorzenił się w popkulturze i… nie tylko. Również producenci żywności koncentrują się na produkcji preparatów mających zapewnić nam spadek masy ciała, a eksperci z dziedziny dietetyki prześcigają się w propagowaniu sposobów na redukcję wagi. We wszechobecnym szumie informacyjnym ginie temat niedożywienia dorosłych i dzieci. Z tego względu mało kto zdaje sobie sprawę ze skali tego problemu. W jaki sposób powinna wyglądać dieta osób z niedowagą?



Z perspektywy masowej pogoni za osiągnięciem szczupłej sylwetki, statystyki mogą szokować. Zgodnie z nimi aż u 14% dziewcząt i 12% chłopców w naszym kraju zdiagnozowano niedobór masy ciała, który wskazuje na niedożywienie. Stan pacjentów wcale nie musi wiązać się z zaburzeniami łaknienia. Niedożywienie jest bowiem problemem o wiele bardziej złożonym i dotyczy nie tylko dzieci.

Zgodnie z definicją opracowaną przez Europejskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (ESPEN), niedożywienie to  „stan spowodowany brakiem wchłaniania lub brakiem spożywania substancji żywieniowych, który prowadzi do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływa niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej".

Medycyna wyróżnia dwa podstawowe rodzaje niedożywienia: marasmus oraz kwashiorkor.

Główne objawy niedożywienia to obniżenie masy ciała, redukcja tkanki mięśniowej, spadek sił witalnych, spadek grubości skóry, spowolnienie metabolizmu, apatia, skłonność do obrzęków i osłabiona odporność.

Najbardziej narażone na niedożywienie są dzieci, ludzie starsi, osoby uzależnione (np. alkoholicy), kobiety w ciąży, pacjenci z zaburzeniami odżywiania i ludzie cierpiący na choroby przewlekłe.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy