Dieta kapuściana efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie kapuścianej

fot. dreamstime fot. dreamstime

Czy jedząc kapustę można schudnąć? Oczywiście, ale nie tylko. Kapusta odtruwa, a zarazem odżywia. Za jej pomocą pozbędziemy się więc toksyn, a zyskamy witaminy i minerały. Choć dieta kapuściana jest dość monotonna, warto się jej przyjrzeć. Trwa stosunkowo niedługo, lecz może być dla organizmu doskonałym przygotowaniem do dalszego, racjonalnego odchudzania.



Dieta kapuściana: charakterystyka

Dieta kapuściana to dieta monoskładnikowa, niewątpliwie bardzo monotonna, ale za to mało restrykcyjna. Co prawda nie można w czasie jej trwania spożywać słodyczy, przekąsek, alkoholu, węglowodanów i potraw tłustych. Nie będziemy jednak cierpieli głodu. Zupa kapuściana, która jest jej podstawą, obfituje bowiem w błonnik i składniki odżywcze. W dodatku możemy jeść ją bez ograniczeń, zawsze wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Trwa jedynie siedem dni. Wystarczająco długo, aby zrzucić od 3 do 7 kilogramów, a jednocześnie na tyle krótko, by nasz organizm nie ucierpiał na niej przez niedobór składników. W diecie kapuścianej brakuje tłuszczów, wyklucza ona również nabiał (za wyjątkiem odtłuszczonego mleka) i znacznie ogranicza konsumpcję węglowodanów (w poszczególne dni możemy zjeść jedynie niewielkie ilości ryżu, ziemniaków i banany). Poza zupą spożywamy głównie świeże warzywa i sporadycznie owoce. Taki dobór produktów ma na celu nie tylko doprowadzić do redukcji wagi i tkanki tłuszczowej, ale również oczyścić organizm i przygotować go na zmianę nawyków żywieniowych. Dieta ta zyskała na popularności po ugruntowaniu się plotki, jakoby stosował ją prezydent Aleksander Kwaśniewski. Stąd też zwana jest zamiennie dietą prezydencką (nie mylić z dietą Kwaśniewskiego).

Kapusta: warzywo odchudzająco-oczyszczające

Kapusta oczyszcza z toksyn. Pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek pokarmowych oraz usuwa z organizmu trucizny, które pochłaniamy wraz z wysoko przetworzonym pożywieniem, używkami i zanieczyszczonym powietrzem. Dzięki temu, jedząc kapustę regularnie, mamy szansę utrzymać ciało w formie, a także zadbać o piękny wygląd. Kapusta jest pod tym względem fenomenalną rośliną – odchudza i oczyszcza, odżywiając jednocześnie. W jej liściach zmagazynowane są niezbędne nam witaminy i sole mineralne. Przeważa witamina C, ale znacząca jest także zawartość witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B. Kapusta to również źródło takich pierwiastków, jak odmładzająca i oczyszczająca siarka czy ważny dla gospodarki wodno-elektrolitowej potas. Właściwości odchudzające kapusty znane i wychwalane są od dawna. Tak naprawdę, by się o nich przekonać, wystarczy wykorzystywać ją jedynie jako dodatek do posiłków. O ileż lepiej będzie jednak, jeśli stanie się składnikiem bazowym naszego jadłospisu. Kapusta, czy to gotowana, surowa czy kiszona, pobudza ruchy perystaltyczne jelit oraz podkręca metabolizm organizmu. Dostarczy nam obfitą ilość błonnika, który nasyci i wyeliminuje uczucie głodu. W diecie kapuścianej podstawą tygodniowego menu jest zupa z kapusty, uzupełniona o inne wartościowe warzywa, takie jak papryka, seler, cebula i pomidory. Jej przygotowanie jest bardzo proste i do tego ekonomiczne – zupy można ugotować jednorazowo więcej, a kilkudniowy zapas przechowywać w lodówce.

Fot. Steven Depolo[CC BY 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy