Dieta Montignaca efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie Montignaca

fot. dreamstime fot. dreamstime

Każdy, komu choć odrobinę leży na sercu zdrowe odżywianie, słyszał o wynalazku zwanym indeksem glikemicznym. Doskonale są z nim zaznajomieni diabetycy i osoby wykazujące skłonności do cukrzycy. Indeks ten może być także orężem w walce o piękną sylwetkę. Udowodnił to Michel Montignac, nieżyjący już francuski farmaceuta, którego odkrycia zaprocentowały sławą i uznaniem na całym świecie.



Dieta Montignaca: studium otyłości

Michel Montignac dowiódł, że nadprogramowe kilogramy wcale nie muszą brać się z nadmiaru spożywanych kalorii. Analizując procesy zachodzące w ludzkim organizmie po zjedzeniu posiłku, Francuz skupił się na działaniu węglowodanów. Węglowodany
Dlaczego warto unikać produktów o wysokim IG?
Białe pieczywo, biały ryż i makaron, płatki kukurydziane, wypieki z białej mąki, przekąski, ciastka i ciasta, arbuz, dynia, pasternak – to żywność o wysokim wskaźniku glikemicznym, która powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.
(cukry), jako nasze podstawowe paliwo, przekształcają się do glukozy i krążą we krwi, dopóki nie zadziała trzustka. Trzustka wytwarza insulinę, substancję odpowiedzialną za transport glukozy do komórek ciała. W ten sposób jesteśmy zaopatrywani w niezbędną do życia i funkcjonowania energię. Jeśli jednak cukru jest w naszej krwi za dużo, uruchamia się proces jego gromadzenia w komórkach tłuszczowych, a zatem proces przybierania na wadze. Duża ilość glukozy we krwi to wysoki poziom insuliny i wysiłkowa praca trzustki. Jeśli wysoki poziom cukru to u nas norma, trzustka po pewnym czasie odmawia posłuszeństwa i pojawia się tzw. insulinoodporność, a więc i cukrzyca (nabyta, typu 2). Skoro zaś praca trzustki i wydzielanie insuliny są zaburzone, glukoza nie jest efektywnie wykorzystywana. Większość trafia do komórek tłuszczowych, powodując ich rozrastanie się, a my tyjemy. To dlatego właśnie cukrzyca jest tak silne skorelowana z otyłością. A dieta diabetyka pomyślana w taki sposób, aby glukoza trafiała do krwi stopniowo i w niewielkich ilościach, a nie skokowo i gwałtownie.

Indeks glikemiczny

Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia, pod warunkiem że spożywamy produkty o niskim indeksie glikemicznym. Większość węglowodanów, do których jesteśmy przyzwyczajeni – białe pieczywo, biały ryż i makaron, wypieki z białej mąki, przekąski, ciastka i ciasta – to żywność o wysokim wskaźniku glikemicznym, która powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Dostajemy dzięki nim duży zastrzyk energii, ale na krótko. Zanim jeszcze zdążymy ją spożytkować już jesteśmy głodni, bo poziom cukru po niedługim czasie gwałtownie spada. A niewykorzystana energia przekształca się w tłuszcz.

Komponowanie posiłków z produktów o niskim IG pozwala natomiast nasycić się na długo i nie skutkuje niebezpiecznymi i nieefektywnymi skokami glukozy. Cukier jest uwalniany powoli i stopniowo. Dzięki temu energii nie brakuje nam jeszcze długo po jedzeniu. Nie doświadczamy też napadowej potrzeby sięgnięcia po coś słodkiego i wysokokalorycznego. Nie zmuszamy trzustki do pracy ponad jej możliwości.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy