Dieta Pięciu Przemian efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie Pięciu Przemian

Fot. dreamstime Fot. dreamstime

W diecie Pięciu Przemian nie znajdziemy tego, co straszy w wielu popularnych dietach – rygoru, liczenia kalorii, ograniczeń i braku energii do życia. Filozofia kuchni Pięciu Przemian jest zupełnie inna. To jedna z dróg prowadzących do osiągnięcia harmonii ze światem zewnętrznym, a także z samym sobą.



Teoria Pięciu Przemian

Tradycja Pięciu Przemian jest ważnym elementem taoizmu – chińskiego systemu filozoficzno-religijnego, którego część składową stanowi również znana nam nieco lepiej filozofia yin-yang. Taoizm zakłada, że człowiek to mikrokosmos naturalnie powiązany z przyrodą i podległy jej prawom. Jest jej elementem i tak jak ona przechodzi cykliczne przemiany. Zmienność to w zasadzie jedyna pewna rzecz we wszechświecie. My, jako jego integralne cząstki, powinniśmy poddawać się tej zmienności i płynąć z jej nurtem. Życie i codzienność mają charakter cykliczny, a wszechświat działa na ludzki organizm regulująco. W organizmie człowieka, tak samo jak w naturze, wszystko ma swoją kolejność i rytm. Wszystko, co musimy zrobić, to poddać się temu rytmowi i wejść w cykliczność przemian.

Dla ludzi Zachodu idea ta może brzmieć dosyć mgliście. Jeśli jednak zaczniemy odnosić ją do konkretnych obszarów funkcjonowania człowieka, stanie się jasna. I, kto wie, być może nawet okaże się dla nas bardzo atrakcyjna jako styl życia. A jak wiadomo, ważnym elementem stylu życia jest kuchnia i filozofia odżywiania. Taoizm w kuchni to zaś nic innego, jak akt poddania się zmienności pór roku. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim korzystanie z dóbr natury w poszczególnych fazach jej przemian. Opieramy swoje menu na warzywach i owocach sezonowych, które pojawiają się w ciągu pięciu wyróżnionych pór roku: zimy, wiosny, lata, późnego lata oraz jesieni.

Dodatkowo, każdej z pór roku odpowiada żywioł – jeden z pięciu panujących nad światem, a ich symbolami są Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. I tu przechodzimy do najważniejszego – każdy z żywiołów ma odpowiadający mu smak. Zgodnie z tym dopasowaniem komponujemy i przygotowujemy swoje posiłki. Dlaczego? Ponieważ każdy ze smaków ma siłę żywiołu i w określony sposób pobudza nasze funkcje życiowe.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy