Dieta śródziemnomorska efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie śródziemnomorskiej

fot. dreamstime fot. dreamstime

Już w ubiegłym wieku została uznana za jedną z najzdrowszych diet świata. Jej zasady wzorowane są na nawykach żywieniowych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, nietrudno zatem wyobrazić sobie, że musi być nie tylko zdrowa, ale i przepyszna. Poznaj zalety diety śródziemnomorskiej – bo o jej wadach raczej nie może być mowy.


Skąd się wzięła dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska nie jest wymysłem lekarzy o wątpliwych kwalifikacjach czy też chwytem marketingowym, mającym spopularyzować jakikolwiek konkretny produkt. Jej renoma to wynik kilkuletnich badań, które miały pomóc naukowcom w odkryciu, gdzie na świecie ludzie odżywiają się najlepiej, zmniejszając ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca.

Projekt  przeprowadzono w latach 1958-1964, pod szyldem „Badanie Siedmiu Krajów” (Seven Countries Study). Jego pomysłodawcą był doktor Ancel Keys, zafascynowany wnioskami wyciągniętymi wcześniej z analizy stylu żywienia u Neapolitańczyków. Keys odkrył bowiem, że zawały serca występują u mieszkańców Neapolu wyjątkowo rzadko, co połączył z ich sposobem odżywiania, opartym na niewielkim udziale mięsa i słodyczy w diecie, a znacznym świeżych warzyw i owoców. Przeprowadzany później pod jego przewodnictwem międzynarodowy projekt badawczy dotyczył siedmiu krajów: Włoch, Grecji, byłej Jugosławii, Holandii, Finlandii, Stanów Zjednoczonych oraz Japonii. Podczas jego trwania udało się przeanalizować sposób odżywiania i styl życia prawie 13 tys. mężczyzn w wieku 40-59 lat. Kryteria wiekowe ustalono na podstawie tego, że w Stanach Zjednoczonych właśnie w tej grupie występował największy odsetek zgonów, powodowanych chorobą niedokrwienną serca.

Wyniki tego przełomowego i klasycznego badania obfitowały we wnioski na temat skutków spożywania zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, ciast i tłuszczów utwardzanych. Okazało się, że najzdrowiej odżywiają się mieszkańcy południowych Włoch i Grecji, a w szczególności Kreteńczycy. Badacze dowiedli, że mieszkaniec Krety spożywa średnio cztery razy mniej tłuszczów nasyconych, niż przeciętny mieszkaniec Finlandii i cieszy się dzięki temu wyjątkowo dobrym zdrowiem oraz znacznie lepszym stanem układu krążenia.
Moim zdaniem
Stosujesz dietę śródziemnomorską?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy