Garcinia cambogia owoc - właściwości i dawkowanie. Skutki uboczne garcinia cambogia

pixabay.com pixabay.com
Jedni uważają ją za najskuteczniejszy suplement wspomagający odchudzanie, drudzy - określają mianem oszustwa marketingowego. Garcinia cambogia jest rośliną, która budzi żywe emocje nie tylko ze względu na egzotyczną nazwę. Jej owoce kryją w sobie tajemniczy składnik, który hamuje apetyt i przyspiesza proces spalania tłuszczu w organizmie. Z tego względu, suplementy zawierające wyciąg z tropikalnego tamaryndowca stanowią przedmiot pożądania wielu osób walczących o sylwetkę idealną. Gdzie leży prawda? Czy suplementy z garcynią naprawdę działają?

Garcinia cambogia, czyli tamaryndowiec malabarski, jest tropikalną rośliną, która występuje dziko na terenie Indonezji, a na szeroką skalę uprawia się ją w Afryce i Azji. Owoce tego wiecznozielonego drzewa są powszechnie wykorzystywanym w przemyśle surowcem. Przypominają nieco zielone, żółte lub pomarańczowe dynie w wersji mini i zawierają liczne substancje odżywcze. Przede wszystkim jednak – słyną z działania przyspieszającego odchudzanie. Czy rzeczywiście można je traktować jako skuteczny suplement dynamizujący utratę wagi?

Osobliwość wśród cytrusów


Medycyna naturalna od tysięcy lat ceni garcynię kambodżańską ze względu na właściwości przeciwutleniające, łagodzące problemy trawienne, wzmacniające serce i zmniejszające dolegliwości o podłożu reumatycznym. Hindusi uważają tę roślinę za istotny składnik suplementów diety. Istnieje wiele legend związanych z odkryciem odchudzającego działania garcinia cambogia. Według jednej z nich, kwaśne owoce tej rośliny towarzyszyły marynarzom, którzy, przed wiekami, przeprawiali się przez Kanał Sueski. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, miały one chronić załogę statku przed szkorbutem. W trakcie rejsów zaobserwowano jednak, że karmione owocami zwierzęta tracą na wadze. W związku z tym odkryciem, medycy, którzy towarzyszyli marynarzom, postanowili kontynuować na lądzie badania właściwości tej niezwykłej rośliny. Z czasem zaczęli dzielić się z pacjentami swoją wiedzą, przeprowadzając autorskie terapie otyłości. Oficjalnie, jednak, naukowcy zaczęli się interesować wpływem tych owoców na ludzkie zdrowie dopiero w latach 60. XX wieku. W warunkach laboratoryjnych dowiedziono, że garcynia stanowi cenne źródło kwasu hydroksycytrynowego, czyli substancji, która odpowiada za odchudzające działanie tej rośliny. Co ciekawe, pewne stężenie tego składnika można znaleźć również w cytrynach i pomarańczach!
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy