Gorzkie pestki moreli: domniemany lek na raka. Czy warto je jeść?

Autor: Ajale // via Pixabay Autor: Ajale // via Pixabay

Pestki moreli zaliczane są do popularnych w ostatnich latach superfoods – produktów żywnościowych o specjalnym wpływie na zdrowie. Zwolennicy regularnego spożywania gorzkich pestek moreli twierdzą, że substancje w nich zawarte mogą pomóc wyleczyć raka. To dość odważne twierdzenie, które – co nie powinno dziwić – wywołało sporo kontrowersji i przysporzyło pestkom moreli wiele sławy – zarówno tej złej, jak i dobrej.



Gorzkie pestki moreli dostępne są w każdym sklepie zielarskim i oferującym asortyment z żywnością organiczną. Można nabyć je również przez internet. Cena pestek moreli jest niewysoka. Za 250-gramową paczkę zapłacimy około 15 zł. Bardzo często sprzedawane są jednak kilogramowe worki, które niczym pospolita żywność zyskują nabywców w mgnieniu oka. Skąd aż tak wysoka popularność tego produktu? Jakby na to nie patrzeć to tylko pestki, czyli ta część rośliny, której większość z nas pozbywa się…

Odpadki: najcenniejsze części roślin

Owoce i warzywa stanowią fundament każdej zdrowej diety. Zawierają w sobie całe mnóstwo witamin, minerałów, antyutleniaczy i substancji bioaktywnych. Chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, między innymi przed otyłością, cukrzycą typu II czy przed nowotworami. Tak, nie da się podważyć faktu, że dieta antyrakowa ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a dodatkowo oddala od nas ryzyko rozwoju i namnażania komórek nowotworowych. Jedzenie może zarówno leczyć i działać profilaktycznie, jak i pogrążać nasz organizm, jeśli nie dostarcza mu żadnych pożytecznych substancji. Jak mają się do tego omawiane tutaj pestki moreli?
Z jednej strony, gorzkie pestki moreli bywają wychwalane pod niebiosa. Oprócz tego, że są źródłem witamin z grupy B oraz minerałów, można spotkać się z opiniami, że dzięki swoim niesamowitym właściwościom powinny zastępować chemioterapię. Z drugiej jednak, specjaliści sugerują, by dla własnego dobra porzucić ten – ich zdaniem – bezpodstawny zachwyt i prędko zejść na ziemię. Pestki moreli wcale bowiem pomagać w walce z chorobą nie muszą, a mogą nam wręcz zaszkodzić.


W pestkach, nasionach i skórkach owoców oraz warzyw znajduje się najwięcej dobroczynnych dla zdrowia substancji. To dlatego z cytrusów powinno zdejmować się jak najmniej albedo (białego włókna bogatego w błonnik), jabłka i pomidory jeść nieobrane, a pestki rozmaitych roślin dodawać do potraw. W części z nich mogą jednak zawierać się substancje toksyczne, o których istnieniu warto wiedzieć.

wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy