Goździki przyprawa - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy goździki

fot. dreamstime Fot. dreamstime
Ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym i świąt Bożego Narodzenia. Ale goździki nie tylko pięknie pachną i smakują. Goździki z powodzeniem wykorzystywane są w medycynie, dlatego warto zwrócić na nie uwagę nie tylko od święta. Jakie są korzyści zdrowotne goździków?

Czym tak naprawdę są goździki? Ta popularna przyprawa to całkowicie wykształcone, ale jeszcze nie rozwinięte pąki kwiatowe goździkowca wonnego (Caryophyllus aromaticus), wiecznie zielonego drzewa, które porasta tereny Indonezji. Obecność goździka w Europie zawdzięczamy arabskim kupcom. Początkowo przyprawa ta uznawana była za towar luksusowy. Z czasem uprawy wprowadzono także na francuskich wyspach Mauritius i Reunion, Antylach, Zanzibarze i Madagaskarze, co upowszechniło goździki i wpłynęło na obniżenie jego ceny.


Goździki są to oczyszczone, wykształcone, lecz jeszcze nie rozkwitnięte pączki kwiatowe
wiecznie zielonego drzewa goździkowego - goździkowca wonnego. Fot. foam[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy