Guarana owoc - właściwości i działanie. Skutki uboczne guarany

fot. dreamstime fot. dreamstime

Przypominające wyglądem ziarenka kawy nasiona guarany to jeden z popularniejszych spalaczy tłuszczu. Ich źródłem są porastające tropikalne lasy Ameryki Południowej czerwone owoce Paullinia cupana. Zawarta w nich substancja może mieć działanie pobudzające, hamujące apetyt i przyspieszające redukcję tkanki tłuszczowej. Do tej pory nie uzyskano jednak jednoznacznych wyników badań naukowych, które potwierdzałyby odchudzające właściwości tego surowca. Czy guarana rzeczywiście powoduje utratę wagi? Czy zawierające ją preparaty są bezpieczne dla zdrowia?



Guarana (Paullinia cupana) stanowi pnącze należące do rodziny mydleńcowatych. Roślinę tę można spotkać na terenie dorzecza Amazonki i Pary w Brazylii. Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z jej nasion jest gorzko-kwaśny napój o działaniu pobudzającym. Ziarna guarany mają szereg właściwości prozdrowotnych, które są stuleci znane plemionom zamieszkującym Amerykę Południową. Poza działaniem energetyzującym, poprawiającym pamięć i libido, od niedawna znane są również odchudzające właściwości guarany. Naturoterapeuci za surowiec leczniczy uważają każdą z części tej rośliny. Najwięcej wartości mają jednakże nasiona, w których znajduje się podobna do kofeiny guaranina.

Indiański składnik piwa, chleba i energetyków

Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej spożywają guaranę w proszku lub w postaci wodnego roztworu. Tego rodzaju środek ma za zadanie poprawić koncentrację, dodać witalności, uśmierzyć ból, rozgrzać ciało, a także zmniejszyć uczucie głodu. W Polsce ekstrakt z nasion tej rośliny jest popularnym składnikiem kosmetyków i środków zwalczających ból głowy. Najbardziej cenione są jednak jej spalające tłuszcz właściwości. Pradawne indiańskie przepisy zalecają nasiona guarany poddać prażeniu i mieleniu świeżo po zbiorze. Przygotowany z nich proszek może być bowiem bazą do napojów, takich jak, np. piwo guaranowe. W Brazylii powszechnie stosuje się ten surowiec do wyrobu różnego rodzaju energetyków, chleba oraz suplementów diety. Z pobudzających właściwości tej rośliny korzystają głównie osoby aktywne, sportowcy, jak również osoby z nadwagą.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy