Jak dopasować dietę do cyklu miesiączkowego?

pixabay.compixabay.com

Kobieta jest silnie związana z naturą, a funkcjonowanie jej ciała podlega określonym cyklom. W czasie miesiąca księżycowego w kobiecym organizmie zachodzą zmiany hormonalne, biochemiczne, energetyczne i psychiczne. Życie zgodnie z rytmem natury i odpowiednia dieta w poszczególnych fazach cyklu pozwala uniknąć takich uporczywych objawów, jak PMS, wahania nastrojów czy zatrzymywanie wody w organizmie. Jak zatem powinno wyglądać harmonijne odżywianie się kobiety, która chce żyć zgodnie z naturą?


Skoncentrowanie się na przebiegu cyklu miesiączkowego i zrozumienie go wyreguluje pracę układu hormonalnego, pozwoli zachować szczupłą sylwetkę, uspokoi nerwy i umożliwi dobrze wykorzystać potencjał środkowej fazy cyklu. Oto, jak miałaby wyglądać dieta kompatybilna z cyklem miesiączkowym:

PIERWSZE DNI CYKLU
Początkowy etap cyklu miesiączkowego powinien stanowić okres odpoczynku. Organizm oczyszcza się i usuwa zbędne, często szkodliwe substancje. W tych dniach nie powinnyśmy dodawać sobie obowiązków. Czas wolny należy w pełni poświęcić sobie i odpoczynkowi – najlepiej w domowym zaciszu. Uczucie senności i ogólnego osłabienia sprzyja temu, żeby, zamiast podejmować dodatkową aktywność fizyczną, wybrać relaks. Z powodu krwawienia miesiączkowego nasz organizm traci znaczną ilość żelaza, co powoduje spadek odporności i pogorszenie sprawności psycho-fizycznej. W tym czasie jednak, co ciekawe, wzmacnia się nasza intuicja. Dieta w tych dniach powinna obfitować w produkty o dużej zawartości żelaza, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz przeciwutleniaczy. Najlepiej, żeby na naszym talerzu zagościła wątróbka, owoce morza, wodorosty i grzyby. W celu wzmocnienia odporności warto sięgnąć po cytrusy, surówki i świeżo wyciskane soki. Aby zwiększyć podaż witaminy E, można umieścić w jadłospisie kiełki, brokuły, orzechy i oliwę z oliwek. Aby złagodzić charakterystyczny w tych dniach ból podbrzusza, warto zaparzyć sobie herbatę z imbirem albo ziółka, takie jak rumianek, melisa czy krwawnik.
DRUGA FAZA CYKLU
Jest to tzw. faza folikularna – następuje w niej dynamiczny wzrost energii. Jeżeli odpowiednio odpoczniemy w pierwszych dniach cyklu, nasz organizm jest oczyszczony, rośnie produkcja estrogenu i zaczynamy odczuwać zwiększenie sił witalnych. Stajemy się bardziej kreatywne i pozytywnie nastawione do życia. Jest to również idealny czas na odchudzanie, dzięki przyspieszonemu metabolizmowi. W tym okresie warto umieścić w diecie sporo warzyw, kasz i zbóż. Przydadzą się również produkty bogate w cynk, a także owoce morza, wołowina, jaja, rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, dyni, sezam i orzechy. Jeżeli planujemy ciążę, tuż przed owulacją należy zwiększyć podaż kwasu foliowego (szpinak, jarmuż, szparagi, awokado) i witaminy E.

DRUGA POŁOWA I KOŃCÓWKA CYKLU
W fazie lutealnej spada poziom estrogenów, rośnie produkcja progesteronu, a metabolizm ulega spowolnieniu. Obniża się też nasze samopoczucie, cera wygląda gorzej, słabną siły witalne, a w ciele gromadzą się płyny ustrojowe. W tym czasie warto unikać słodyczy i umieścić w diecie mnóstwo warzyw, ryb, owoców morza oraz kasze, ryż, makaron, jaja, mięso, masło, kefiry, maślanki i owoce. Jeżeli tuż przed początkiem miesiączki mamy ogromny apatyt na słodycze, warto zastąpić ciastka i cukierki miodem, bananami czy gorzką czekoladą. Aby złagodzić objawy PMS, należy uzupełnić dietę w produkty bogate w witaminę B6, czyli np. wątróbkę, ryby, ziemniaki, jaja i drożdże. W celu uspokojenia nerwów, warto zaparzać sobie zioła – melisę, mniszek lekarski, pokrzywę i natkę pietruszki, która dodatkowo usunie nadmiar wody. Z kolei koper włoski czy nasiona lnu złagodzą wzdęcia, a herbatka z dziurawca poprawi nastrój.

Dzięki odpowiedniej diecie nie tylko unikniemy dolegliwości związanych z PMS, lecz także przestaną dotyczyć nas takie problemy, jak nieregularne cykle, zaburzenia hormonalne, obniżona płodność i bolesne miesiączki. Dobrze odżywiony organizm zapewnia nam również wewnętrzną harmonię i spokój ducha. Z tego powodu warto, by każda z nas zaczęła zwracać uwagę na to, co je w określonych fazach cyklu.
Alicja Chrząszcz


Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródła zdjęć: www.pixaby.com, www.pexels.com, www.unsplash.com
Ocena (1.0) Oceń: