Jedzmy jabłka dla zdrowia i szczupłej sylwetki

Fot.  Tim Lucas toolmantim [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Tim Lucas toolmantim [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Wystarczy jedno jabłko dziennie, aby zachować nie tylko zdrowie, ale również szczupłą sylwetkę – przekonują naukowcy. Dlaczego warto jeść jabłka? Co stoi za cennymi wartościami tego owocu?

Jabłka – przeciwdziałają nowotworom, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie, stabilizują poziom cukru we krwi, są dobre dla serca i naszej sylwetki. Amerykańscy naukowcy przekonują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka rzadziej odwiedzają lekarza niż osoby, które unikają tych owoców. Nic w tym dziwnego ponieważ jabłka to skarbnica witamin i minerałów.

Owoce te są bogatym źródłem błonnika, witaminy A i C; minerałów: potasu, magnezu i wapnia a także związków antyoksydacyjnych (fenole i antycyjany). Błonnik sprawia, że czujemy się syci, a pektyny zawarte w skórkach owoców regulują aktywność jelitową. Ale to nie wszystko.

Badacze odkryli, że kwas ursolowy – substancja zawarta w skórce jabłka – może pomóc ludziom zachować smukłą sylwetkę. Doświadczenia wykazały, że wspomniany kwas powoduje wzmocnienie mięśni o 15 proc. i jednocześnie przyczynia się do zredukowania tkanki tłuszczowej nawet o połowę.

Jabłoń domowa 'Lobo'By Glysiak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy