Kakao odmłodzi mózg

By Glorgana (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons By Glorgana (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Dobra wiadomość dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Flawonole zawarte w kakao mogą usprawnić naszą pamięć, zahamować rozwój demencji starczej i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.



Wraz z wiekiem u niektórych osób pojawiają łagodne zaburzenia poznawcze i problemy z pamięcią, które z czasem mogą przerodzić się w demencję i chorobę Alzheimera.

Pogarszanie się pamięci ma związek ze zmianami zachodzącymi z zakręcie zębatym, który stanowi ważną część hipokampa. To właśnie zakręt zębaty w hipokampie odgrywa rolę w procesach pamięciowych, uczeniu się i plastyczności.

Zatem co robić, by uchronić się przed utratą pamięci? Pozytywny wpływ na funkcje poznawcze można uzyskać przez włączenie do swojej diety kakao. Dlaczego akurat kakao?

Flawonole zawarte w kakao pozytywnie wpływają na działanie zakrętu zębatego. Udowodnili to badacze z Columbia University Medical Center. Naukowcy przebadali 37 zdrowych osób w wieku od 50 do 69 lat, z których połowa przez trzy miesiące była na diecie zawierającej wysoki poziom flawonoli (900 mg dziennie), a połowa na diecie zawierającej niski poziom flawonoli (10 mg dziennie).

Obszar mózgu pokolorowany na żółto, to hipokamp; zakręt zębaty jest pokazany w kolorze zielonym, a na fioletowo została zabarwione kora śródwęchowa, źródło: Lab of Scott A. Small, MD
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy