Kuchenna apteczka pierwszej pomocy

pixabay.com pixabay.com

Mało kto wie, że podstawowe i uniwersalne lekarstwa są dostępne w każdej kuchni i - do tego – kosztują grosze. Sól, pieprz i sok z cytryny to nie tylko podstawowy przyprawnik, lecz także najlepsze wyposażenie domowej apteczki!



SÓL


Przed wiekami chlorek sodu był na tyle cenny, że uznawano go za środek płatniczy. Nie bez powodu - odpowiednio stosowana sól ma bowiem ogromny potencjał leczniczy. Oto najważniejsze właściwości soli z dobrego źródła (kamiennej, czystej morskiej i himalajskiej):
  • detoksykuje
  • odkaża
  • przyspiesza przemianę materii
  • jest niezbędna do trawienia i przyswajania składników odżywczych
  • odpowiada za utrzymanie odpowiedniej ilości wody w naczyniach krwionośnych, komórkach i tkankach
  • stanowi skondensowaną dawkę cennych minerałów, takich jak np. chlorek sodu, magnezu, siarczany, węglany, bromki oraz śladowe ilości złota.
PIEPRZ CZARNY

Ten owoc tropikalnej rośliny pochodzącej z Indii ma postać drobnych ziarenek, które, po wysuszeniu i fermentacji, stanowią popularną przyprawę cenioną za wyrazisty, pikantny smak. Zwarty w pieprzu alkaloid piperyny odpowiada za jego ostrość, a także słynie z właściwości prozdrowotnych. Oto wybrane zalety stosowania pieprzu w kuchni:
  • zawiera witaminy C i K  oraz minerały: mangan, żelazo i potas
  • poprawia trawienie
  • przyspiesza metabolizm
  • rozgrzewa i dezynfekuje
  • działa rozkurczowo i przeciwzapalnie
  • poprawia wchłanianie z pokarmu witamin z grupy B, selenu, beta-karotenu i kurkuminy.

Moim zdaniem
Uważasz, że przyprawy mają właściwości lecznicze?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy