Leczniczy miód faceliowy

pixabay.com pixabay.com

Miód faceliowy należy do miodów kwiatowych. Jak wszystkie miody nektarowe, ma jasny kolor i silny aromat. Z reguły pozyskuje się go z facelii błękitnej, która uznawana jest w Polsce za najważniejszą roślinę miododajną. Produkowany z jej nektaru miód ma lekko kwaskowaty smak. Dzięki swoim leczniczym właściwościom jest on jednym z najbardziej cenionych miodów w naszym kraju. Na czym polega jego fenomen?



Miód faceliowy charakteryzuje się unikalnym składem, z którego wynikają jego lecznicze właściwości. Produkt ten obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych. Poza tym, że działa antyseptycznie, zawiera cholinę, która chroni naszą wątrobę. Włączenie tego miodu do diety wspiera kurację przewlekłych chorób układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka i problemy z woreczkiem żółciowym czy trzustką. Zaleca się go także alergikom, jako że okazuje się skuteczny w leczeniu astmy oskrzelowej.

Dzięki zawartości jonów magnezu, żelaza i kobaltu, miód faceliowy chroni nasze serce i wpiera leczenie chorób układu krążenia. Produkt ten doskonale regeneruje ciało po intensywnym wysiłku fizycznym lub umysłowym. Co ciekawe, regularnie spożywany obniża toksyczne działanie używek (np. alkoholu, nikotyny czy kawy).

Z leczniczych właściwości miodu faceliowego możemy korzystać dodając go do napojów lub potraw - zamiast cukru i innych substancji słodzących. Warto zwiększyć jego spożycie w okresie przeziębienia – walczy on z infekcją skuteczniej niż słynny miód lipowy. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu tego „królewskiego miodu” warto mieć go zarówno w kuchni jak i domowej apteczce.

pixabay.com
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.bonavita.pl
Źródło zdjęć: www.pixaby.com
Moim zdaniem
Stosowałeś/stosowałaś kiedyś miód faceliowy?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy