Lubisz gorącą kawę? Uwaga, może powodować raka!

Fot. Julien Belli [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Julien Belli [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Uspokajamy – kawa sama w sobie nie jest rakotwórcza. Natomiast picie bardzo gorącej kawy czy herbaty „prawdopodobnie” powoduje raka – alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).


„Palenie papierosów i picie alkoholu to jedne z przyczyn raka przełyku, szczególnie w krajach o wysokich dochodach” – podkreśla dr Christopher Wilde z Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (IARC). „Jednak większość przypadków nowotworów przełyku występuje w niektórych częściach Azji, Ameryki Południowej i Afryki Wschodniej, gdzie regularnie pije się bardzo gorące napoje” – dodaje.

Idąc tym tropem naukowcy z IARC przeanalizowali wyniki badań epidemiologicznych, które wykazały pozytywne skojarzenia między rakiem przełyku, a piciem bardzo gorących napojów (wody, kawy, herbaty, zup). Badania prowadzone były w takich krajach jak Chiny, Islamska Republika Iranu, Turcja i Ameryka Południowa, gdzie tradycją jest picie bardzo gorącej herbaty lub maté (w temp. ok. 70 st. C). Badacze zauważyli, że ryzyko wystąpienia raka przełyku wzrasta wraz z temperaturą napoju.

„Te wyniki sugerują, że picie bardzo gorących napojów – o temperaturze równej lub wyższej 65 st. C – może być jedną z przyczyn raka przełyku. Czynnikiem rakotwórczym jest temperatura, a nie napoje same w sobie” – przekonuje dr Wild.

Zatem kawosze mogą odetchnąć z ulgą. Kawa sama w sobie nie ma zgubnego wpływu na zdrowie, to jej wysoka temperatura może nam zaszkodzić.

Źródło:
IARC Monographs evaluate drinking coffee, maté, and very hot beverages, WHO (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2016/pdfs/pr244_E.pdf)


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy